Το ξέρατε αυτό για τις κατσαρίδες;

blattella-germanicaΠειράματα έδειξαν ότι αν χαϊδέψετε τις κατσαρίδες υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν να αναπαράγονται πολύ γρηγορότερα!

Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ποτε (λόγω της εμφάνισης του), αλλά ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας το σκέφτηκαν και πειραματίστηκαν με την γερμανική κατσαρίδα Blattella germanica. Το είδος αυτό υπάρχει κατά κόρον και στα ελληνικά σπίτια και φαίνεται να είναι ανθεκτικό στα εντομοκτόνα..

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι θυληκές κατσαρίδες αρκέσκονται στα χάδια των άλλων θυληκών , αλλά και στο άγγιγμα τεχνητών κεραιών από φτερά ξεσκονόπανου. Η σωματική επαφή φαίνεται ότι επηρεάζει το σύστημα της νεοτενίνης , μιας ορμόνης που ελέγχει πολλές φυσιολογικές λειτουργίες των εντόμων. Έτσι, οι κατσαρίδες μεγαλώνουν και γεννούν ταχύτερα, ενώ αντίθετα οι κατσαρίδες που κρατήθηκαν σε απομόνωση αναπτύσσονταν και έφταναν σε αναπαραγωγική ηλικία πιο αργά από το κανονικό. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι κεραίες των κατσαρίδων χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία κοινωνικής συναναστροφής!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.