Το πιο καυτό καλοκαίρι

summer

 

Ενώ το βόρειο ημισφαίριο βιώνει έναν από τους βαρύτερους χειμώνες στην ιστορία με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το παρατεταμένο κύμα ψύχους στις ΗΠΑ και οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Ευρώπη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για ένα επίσης «ακραίο» καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων στη Γερμανία, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι ίσως χτυπήσουν… κόκκινο.

Οι γερμανοί ειδικοί προβλέπουν ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι πιθανώς το πιο ζεστό από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Συνδέουν αυτή την εξέλιξη με την επανεμφάνιση μετά από διάστημα τριών ετών των φαινομένων που προκαλούν το «Ελ Νίνιο» στον πλανήτη.

 Το Ελ Νίνιο λαμβάνει χώρα όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα επάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της αμερικανικής ηπείρου. Εχει συνδεθεί με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων (μεγάλες πλημμύρες, ξηρασίες, έντονες βροχές, πυρκαγιές) σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Με τα υπάρχοντα τεχνικά εργαλεία οι επιστήμονες αδυνατούν να προβλέψουν σε μεγάλο βάθος χρόνου την πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο.

Το κλιματικό μοντέλο των ερευνητών στη Γερμανία δείχνει ότι το Ελ Νίνιο θα δράσει σύντομα απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα της τάξης του 75% το εφετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ζεστό στη μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη. Για να ενισχύσουν τα ευρήματά τους και την πρόβλεψή τους οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μοντέλο που ανέπτυξαν προέβλεψε την απουσία του φαινομένου την προηγούμενη τριετία.

Δηλώνουν μάλιστα ότι οι προβλέψεις τους θα βοηθήσουν τις χώρες που θα βιώσουν τα φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο να προετοιμαστούν για την έλευσή τους. Οι προβλέψεις για το (πιθανώς) καυτό καλοκαίρι που θα ζήσει ο πλανήτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PNAS».

Επιμέλεια : Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.