Φυσικό αέριο: Εκπτωση 10-12% στην τιμή για τα νοικοκυριά

A30479B35B9C9AD611E2656B61368A4E

H ελάφρυνση τελικά δεν θα είναι στο 15%, όπως συμφωνήθηκε, γιατί η ρωσική εταιρεία δεν είναι ο μοναδικός προμηθευτής της Ελλάδας – Με συμψηφισμό τα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2013 – Οι καταναλωτές θα δουν τις νέες τιμές στους λογαριασμούς τους από τον Απρίλιο

Σημαντική ελάφρυνση στο πορτοφόλι τους θα δουν οι καταναλωτές μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ-Gazprom για τη μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όμως η μείωση δεν θα είναι της τάξης του 15%, όσο αυτή, δηλαδή, που συμφώνησαν οι δύο εταιρείες, αλλά της τάξης του 10% με 12% καθώς η ΔΕΠΑ δεν εισάγει αέριο μόνο από τη ρωσική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια σημαντική έκπτωση που τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε. ενώ σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom.

Όσο για το πως θα «εισπραχθεί» η διαφορά καθώς συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τρίτη έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2013, αυτό δεν θα γίνει σε μετρητά αλλά υπό τη μορφή εκτπώσεων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι εκπτώσεις θα γίνουν ορατές στους λογαριασμούς από τον Απρίλιο καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα σύμβαση θα υπογραφεί στα μέσα Μαρτίου και αφού πρώτα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ.

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι η συμφωνία έχει σε πρώτη φάση ισχύ μέχρι και το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη έπειτα από δύο χρόνια.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.