Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις ;

Άρχισαν οι διαρροές δημοσκοπήσεων, με φήμες και παρασκήνιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οργισμένη αντίδραση Ιωαννίδη για τις διαρροές…

Τις διαρροές μυστικών δημοσκοπήσεων που διενεργούν κόμματα και υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές άρχισαν τα επιτελεία των κομμάτων. Ουσιαστικά πρόκειται για φήμες κι όχι για δημοσιογραφικές πληροφορίες, καθώς πολλοί διαρρέουν, αλλά κανείς δεν προτίθεται να το κάνει επωνύμως, ούτε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία (ποια εταιρία έκανε τη δημοσκόπηση, ποια είναι τα ποσοστά, ποιος την παρήγγειλε κτλ.).

Η Voria.gr προς το παρόν απέφυγε τη δημοσιοποίηση τέτοιων πληροφοριών, καθώς δεν είχε συμπληρωθεί καν το παζλ των υποψηφίων. Xάριν, όμως, της πληροφόρησης των επισκεπτών, θα δημοσιοποιούμε όσες πληροφορίες θεωρούμε ότι έχουν μια αξιοπιστία, ελέγχοντας κυρίως τις πηγές.

Η διαρροή των τελευταίων ωρών, που προέρχεται από την Αθήνα και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι στην Περιφέρεια προηγείται ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έπεται ο Γιάννης Ιωαννίδης και ακολουθεί η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ενώ στο Δήμο Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Μπουτάρηςδίνουν μάχη σώμα με σώμα.

Από τις ίδιες πηγές προκύπτει ότι η διαφορά ανάμεσα σε Απόστολο Τζιτζικώστα και Γιάννη Ιωαννίδη είναι μικρή, όμως άλλες πηγές (που αναφέρουν και συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκόπησης) υποστηρίζουν πως οι διαφορές στη μάχη της Περιφέρειας είναι στις οχτώ μονάδες υπέρ του κ. Τζιτζικώστα από τον κ. Ιωαννίδη και στις τέσσερις μονάδες υπέρ του κ. Ιωαννίδη από την κ. Χαραλαμπίδου.

Πάντως, η διαρροή των δημοσκοπήσεων προκάλεσε την οργή του κ.Ιωαννίδη, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως τα φερόμενα ως αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. «Ακόμη δεν άρχισε καλά-καλά η προεκλογική εκστρατεία και άρχισαν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτά είναι αθλιότητες χαμηλοτάτου επιπέδου. Καλώ όποιον έχει στα χέρια του Δημοσκόπηση να την δημοσιοποιήσει αμέσως με τρόπο που προβλέπεται από τον Κώδικα των Δημοσκοπικών Εταιριών αλλά και από τους Κανόνες Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι τρεκλίσματα παπαγάλων», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ.Ιωαννίδης και προσθέτει: «Ακόμη και όσοι γράφουν τέτοιες ανοησίες, ακόμη και όσοι τις διακινούν γνωρίζουν πολύ καλά ότι η δημοσκοπική εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Καλώ επίσης όλους τους Συνδυασμούς και όλους τους Υποψηφίους να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιες άθλιες πρακτικές ευτυχώς ελάχιστων, για να δείξουν ότι θα δώσουν την προεκλογική μάχη με ευπρέπεια».

Συμπεράσματα είναι πολύ νωρίς για να βγουν, ενώ αναμένεται επίσημα στοιχεία από εταιρίες δημοσκοπήσεων να αρχίσουν να βγαίνουν από τις αρχές Μαρτίου.

του Τάσου Τασιούλα

πηγή: voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.