Τα ζώα αυτοκτονούν;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν αυτοκτονούν τα ζώα; Εμείς αναρωτηθήκαμε και έτσι σας παραθέτουμε κάποιες ιστορίες που συνέβησαν στο παρελθόν. 

Οι παρακάτω περιπτώσεις έχουν μελετηθεί από ειδικούς, αλλά μια απάντηση που να δικαιολογεί αυτήν την παράξενη συμπεριφορά των ζώων δεν υπάρχει.  Παρόλο που οι άνθρωποι συνήθως δεν καταγράφουν τις αυτοκτονίες των ζώων, υπάρχουν μελέτες από το 1800 που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο.

Από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις (μέσα στο 2009) είναι η αυτοκτονία 28 αγελάδων στην Ελβετία, οι οποίες έκαναν ένα άλμα θανάτου από έναν βράχο σε μια περίοδο τριών ημερών Εκτός από μεμονωμένα περιστατικά, υπάρχουν και κάποια που συμβαίνουν κάθε χρόνο, όπως π.χ. στην Jatinga της Ινδίας, όπου εκατοντάδες πουλιά διαφόρων ειδών κάνουν μια βουτιά θανάτου στο έδαφος, ομάδες τρωκτικών πέφτουν στην θάλασσα και κολυμπούν προς το ανοιχτό ωκεανό μέχρι να εξαντληθούν και να πνιγούν, εκατοντάδες τεράστια καλαμάρια ξεβράζονται στις ακτές.

 Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φταίνε οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που δημιουργούν σύγχυση (ειδικά στην περίπτωση των πτηνών) κάνοντας τα να πέφτουν στην γη. Αυτό όμως δεν εξηγεί τις αυτοκτονίες στα ζώα της ξηράς και της θάλασσας.

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία “ακολουθώ τον αρχηγό”, κατά την οποία, το “λάθος” του αρχηγού της ομάδας παρασύρει και τα υπόλοιπα μέλη στον θάνατο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου τα ζώα αυτοκτόνησαν μεμονωμένα (όπως με τις αγελάδες) πράγμα που βγάζει και αυτήν την θεωρία ελλειπή.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι αυτοκτονίες έχουν σχέση με τα μαγνητικά πεδία της γης, αλλά αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρχουν επιπτώσεις σε όλα τα ζώα που χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία για τον προσανατολισμό τους, ενώ η θεωρία που κάνει λόγο για ένα είδος ένστικτου, που έχει σχέση με την διατήρηση του πληθυσμού σε ένα συγκεκριμένο αριθμό, οδηγώντας στον θάνατο τα “παραπανίσια” μέλη, φαίνεται να δίνει απάντηση στην περίπτωση των τρωκτικών και μόνο.

Η απίστευτη παρατήρηση!

agelada-01Γερμανοί επιστήμονες εξετάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες μέσω του Google Earth, παρατήρησαν ότι όλες οι αγελάδες παντού, όταν τρώνε, είναι στραμμένες ταυτόχρονα προς τον βορά η τον νότο! Ακριβώς εδώ επανέρχεται η θεωρία των μαγνητικών πεδίων, διότι οι αγελάδες, όπως και τα περισσότερα ζώα του πλανήτη μπορούν και ανιχνεύουν τα μαγνητικά πεδία. Αλλά δυστυχώς πάλι δεν ξέρουμε το γιατί.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι η αιτία για αυτήν την παράξενη συμπεριφορά είναι η θέση του ήλιου ή η κατεύθυνση του ανέμου. Αλλά αυτό το φαινόμενο παρατηρείται στο σύνολο των αγελάδων, οπότε και η θεωρία έχει κενά. Μια πρόσφατη θεωρία, λέει ότι αυτή η συνήθεια έχει να κάνει με τον τρόπο που βόσκει η αγελάδα. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική (και όχι βόσκοντας τυχαία) γλυτώνει από το να πέσει πάνω σε τμήμα του χωραφιού, που το έχει βοσκήσει μια άλλη αγελάδα ή ακόμα και η ίδια. Καλή σαν θεωρία, αλλά οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις, δεν έχουν δείξει τέτοιου είδους ευφυΐα.

 

Μείωση στον πληθυσμό των μελισσών.

oi_melisses_stin_kerithraΤα τελευταία χρόνια (από το 2006) φαίνεται ότι και ο πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί. Από το 1972 ακόμα επιστήμονες παρατήρησαν αλλαγή στον πληθυσμό των μελισσών και εξήγηση ακόμα δεν έχει δοθεί. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα το 2007, αναφέρθηκαν ανησυχητικές περιπτώσεις μείωσης πληθυσμών στην Ταιβάν, την Ινδία αλλά και την Βραζιλία! Λέγεται, πως κάποτε είχε προβλέψει ο Albert Einstein, πως όταν οι μέλισσες θα εξαφανιστούν, ο άνθρωπος θα πεθάνει στα αμέσως επόμενα τέσσερα χρόνια από την εξαφάνισή τους. Ίσως έμμεσα να μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Η αιτία φυσικά δεν έχει διευκρινιστεί. Κάποιοι υποστηρίζουν πως φταίνε τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτά που έχουν ευημερήσει αρκετά τον τελευταίο καιρό. Άλλη θεωρία υποστηρίζει πως οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται για τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να εμποδίζουν τις μέλισσες να εντοπίσουν τις κυψέλες τους.

Ίσως να περάσουν αρκετά ακόμα χρόνια για να κατανοήσουμε αυτές τις συμπεριφορές, το σίγουρο είναι πως αν ακούσουμε τι έχουν να μας πούνε τα ζώα, εκτός από παράπονα για την δική μας συμπεριφορά απέναντι τους, θα μας πούνε σοφά πράγματα, που αν ακολουθήσουμε σίγουρα θα κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο!

 

 Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.