Τα χρώματα του υπολογιστή σε μια εικόνα

Τα χρώματα του υπολογιστή σε μια εικόνα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Νew Scientist, o Γιόζεφ Φέγες ανακηρύχθηκε νικητής ενός διαδικτυακού διαγωνισμού για τη δημιουργία εικόνων στις οποίες κάθε εικονοστοιχείο (pixel) έχει και διαφορετικό χρώμα.

Το χρωματικό μοντέλο RGB (Red, Green, Blue) που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές μπορεί θεωρητικά να απεικονίσει μέχρι 16,8 εκατομμύρια χρώματα. Κάθε εικονοστοιχείο περιγράφεται με βάση το πόσο κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα περιέχει. Δεδομένου ότι καθένα από αυτά τα χρώματα μπορεί να εμφανίζεται με 256 τόνους, ο συνολικός αριθμός των χρωμάτων είναι 16.777.216 χρώματα. Κάθε εικονοστοιχείο περιγράφεται με βάση το πόσο κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα περιέχει. Tο λογισμικό που δημιούργησε o Ούγγρος προγραμματιστής συγκεντρώνει όλα αυτά τα χρώματα σε μεμονωμένες, αιθέριες εικόνες, που ο ίδιος αποκαλεί «καπνό του ουράνιου τόξου».

Ακόμα, οι φωτοϋποδοχείς του ανθρώπινου ματιού ουσιαστικά βασίζονται σε ένα παρόμοιο χρωματικό σύστημα καθώς είναι ευαίσθητοι στα ίδια τρία χρώματα, κόκκινο, πράσινο και μπλε. Όμως το ανθρώπινο μάτι μπορεί θεωρητικά να διακρίνει περισσότερα χρώματα από ό,τι δίνει το μοντέλο RGB.

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.