Τα μωρά κλαίνε την νύχτα για να αποτρέψουν τυχόν αδέρφια!

LS_shutterstock_53792650_freeΈνα μωρό κλαίει τη νύχτα και οι εξουθενωμένοι γονείς τρέχουν πανικόβλητοι να καταλάβουν το γιατί. Μπορεί να πεινάει, να κρυώνει, να νιώθει μόνο, να πρέπει να αλλαχτεί η πάνα και πολλά ακόμη. Μια καινούρια έρευνα, όμως, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Harvard μας δίνουν μια περίεργη εξήγηση: Το μωρό το οποίο απαιτεί να το θηλάσουν το βράδυ, προσπαθεί να αποτρέψει την μαμά του από το να μείνει ξανά έγκυος!

Όπως υποστηρίζει και ο βιολόγος David Haig, αυτή η λοξή πρόθεση βγάζει νόημα, αφού ένα ακόμα μωρό σημαίνει ότι πρέπει να μοιράζεται τον μπαμπά και την μαμά. Έτσι, τα νήπια είναι «προγραμματισμένα» να κάνουν ότι μπορούν ώστε να αποτρέψουν αυτήν την μοιραία συνάντηση ωαρίου και σπέρματος.

Τα μωρά τα οποία παίρνουν συγκεκριμένα γονίδια από την μητέρα τους, φαίνεται να κοιμούνται πιο πολύ το βράδυ. Τα συγκεκριμένα φαίνεται ότι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον εξελικτικό σκοπό της μαμάς, ο οποίος είναι να κληροδοτήσει τα γονίδια της σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Ενώ τα μωρά που παίρνουν τα ίδια γονίδια από τον πατέρα ξυπνάνε συχνότερα, καθυστερώντας  την ωογένεση στις μητέρες τους. Αυτό έχει εξελικτικό νόημα, διότι οι πατέρες δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι το επόμενο παιδί θα είναι επίσης δικό τους (και ίσως δεν έχουν και την υπομονή για το επόμενο παιδί), οπότε οι άνδρες και τα γονίδια τους δεν ενδιαφέρονται πιθανώς για την ωογένεση που αρχίζει πάλι.

Η εργασία του Haig στηρίζεται σε μια παρόμοια πρόταση που δημοσιεύτηκε το 1987, και αν τελικά αποδειχθεί σωστή, σημαίνει ότι τα θηλάζοντα βρέφη που κλαίνε τη νύχτα εμφανίζουν τον ανώτατο αδελφικό ανταγωνισμό. Παρόλα αυτά όμως στην μελέτη υπάρχει ένα μήνυμα για τους σύγχρονους γονείς: Τα νήπια δεν είναι εύθραυστα όντα και αν κάνουν οι γονείς κάποιο λάθος δεν σημαίνει το τέλος. Πρέπει να είναι αρκετά γεροί και ψύχραιμοι ώστε να χειριστούν όλες τις αλλαγές στον ύπνο αλλά και στην σίτιση..

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.