Ρήτρα για τη χρήση του όρου «φέτα» από τον Καναδά πέτυχε η Ελλάδα

pic-0-norm
Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε, ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, απευθείας ο πρόεδρος της ΕΕ με τον Καναδό πρωθυπουργό

Πολύ καλή για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζουν την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, η οποία περιλαμβάνει ρήτρες για τη χρήση του όρου «φέτα», Έλληνες αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, το αρχικό κείμενο της σύμβασης ΕΕ – Καναδά, έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.
Με το θέμα είχε ασχοληθεί η Ελληνίδα Επίτροπος, Μαρία Δαμανάκη, ενώ το είχε θέσει και ο πρωθυπουργός,  Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε, ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, απευθείας ο πρόεδρος της ΕΕ με τον Καναδό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκαν τα εξής:

-Στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων».

-Η χρήση του όρου επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στυλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος.

Σημειώνεται ότι το ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ.

Πηγή : voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.