Πώς διαμορφώνεται το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα

epidomata-thumb-mediumΤο επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα, που θα καταβληθεί εφάπαξ εντός του Μαΐου, ορίζεται στα 500 ευρώ ανά άτομο και σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

 
Αυτό προκύπτει από τη νέα σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππου Σαχινίδη, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη. 
 
Το επίδομα αφορά χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες. Θα παρέχεται μετά από αίτηση / ηλεκτρονική αίτηση του ενδιαφερομένου και διασταύρωση των στοιχείων του από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
 
Εκτιμάται ότι δικαιούχοι του επιδόματος μπορεί να είναι όσα νοικοκυριά έχουν ισοδύναμο εισόδημα (φορολογική δήλωση 2013) έως 6.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας (ΦΑΠ) έως 125.000 ευρώ για τον άγαμο ή 250.000 για δύο ή περισσότερα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού. 
 
Για τετραμελή οικογένεια, το όριο ορίζεται στις 10.000 ευρώ. Το εισόδημα αναφοράς ορίζεται ως το άθροισμα των συνολικών εισοδημάτων όλων των μελών του νοικοκυριού που χρησιμοποιείται στη δήλωση Α21 (συμπεριλαμβάνει τόσο πραγματικά όσο και τεκμαρτά εισοδήματα).
 
Για τους μακροχρόνια ανέργους, που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, το Μάρτιο του 2014, ο ορισμός του εισοδήματος αναφοράς προκύπτει όταν μηδενιστούν τα εισοδήματα του μακροχρόνια ανέργου από μισθούς και ημερομίσθια.
 
Για να υπολογιστεί το ποσό του βοηθήματος, το οποίο ορίζεται στα 500 ευρώ, υπάρχει οικογενειακή κλίμακα ισοδυναμίας, που κλιμακώνεται από 1 για τον πρώτο ενήλικα, 1/3 για κάθε άλλον ενήλικα και 1/6 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ηλικίας έως 24 ετών. Δηλαδή, το ποσό των 500 ευρώ για τον άγαμο προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, ώστε να ανέρχεται τελικά σε 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.
 
Η ειδική επιτροπή της κυβέρνησης θα συνεχίσει την επεξεργασία των στοιχείων για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Νέα σύσκεψη επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
 
 
 
 
Πηγή: enet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.