«ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ύψους 5.2 εκ € για την Κοινότητα Ελαιώνα

Πρότυπη Πράσινη Αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα 25-9-13

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  «ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ΥΨΟΥΣ 5.200.000€ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ.

«Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη μέσω του προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ύψους 5.200.000€ θα προκύψουν για την Κοινότητα Ελαιώνα». Αυτά δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης κατά την επίσκεψη του

Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε τον Ελαιώνα με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γρηγοριάδη Παναγιώτη και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Σερρών, συναντήθηκε με τους κατοίκους προκειμένου να τους ενημερώσει για την υλοποίηση του προγράμματος «Πρότυπη Πράσινη Αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα Δήμου Σερρών».

Συγκεκριμένα η συνάντηση αφορούσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος των κατοίκων για το υποέργο «Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης ενέργειας και ενσωμάτωση συστημάτων ΑΠΕ σε κατοικίες»,  όπου οι κάτοικοι του Ελαιώνα θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν θερμομόνωση, κουφώματα, θέρμανση, κλιματισμό, ηλιακούς συλλέκτες κ.α. στις κατοικίες τους.

Πρότυπη Πράσινη Αγροκτηνοτροφική κοινότητα Ελαιώνα 25-9-13

Αίτηση ενδιαφέροντος μπορούν να υποβάλουν όλοι οι κάτοικοι του Ελαιώνα.

Το συγκεκριμένο υποέργο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και νησιωτικές Κοινότητες νέο πρότυπο ανάπτυξης» που εξασφάλισε ο Δήμος Σερρών προϋπολογισμού 5.200.000€ από το ΕΠΠΑΕΡΑΑ, και θα υλοποιηθεί στην Τοπική Κοινότητα Ελαιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια του προαναφερθέντος προγράμματος υποβλήθηκαν 41 προτάσεις από όλη την Ελλάδα και αξιολογήθηκαν 7 προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η πρόταση του Δήμου Σερρών για την Τοπική Κοινότητα Ελαιώνα.

Η πρόταση κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και εγκρίθηκε στις 2 Μαΐου 2013.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι :

1ον) Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από τις δραστηριότητες των κατοίκων και

2ον) Η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Οφέλη από το πρόγραμμα:

α)  Χρηματοδότηση 100% από το πρόγραμμα για επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια (π.χ. θερμομόνωση κελύφους κτιρίων, αλλαγές κουφωμάτων, επεμβάσεις και αντικαταστάσεις του συστήματος θέρμανσης, τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών κ.λ.π.).

β) Έσοδα σε αγρότες και κτηνοτρόφους από τη διάθεση των φυτικών υπολειμμάτων και κοπριάς, τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη για τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

γ) Μείωση εξόδων του Δήμου, από τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας για τον ηλεκτροφωτισμό των οδών και δημοτικών κτιρίων.

δ) Φόρτιση μπαταριών που θα χρησιμοποιούνται για την κίνηση ηλεκτρικών λεωφορείων και άλλων ηλεκτρικών φορτηγών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ειδικές μεταφορές (π.χ. μεταφορά βιομάζας).

ε) Εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια στο εργοστάσιο θα παράγεται και ζεστό νερό, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων του κτηνοτροφικού πάρκου και για τη λειτουργία θερμοκηπίων, που είναι δυνατόν να δημιουργηθούν.

Πέρα από τα οικονομικά θα προκύψουν και περιβαλλοντικά οφέλη με αποτέλεσμα το καθαρό περιβάλλον λόγω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας οι οποίοι με την συμμετοχή τους και το έντονο ενδιαφέρον τους κατά την φάση συλλογής των αναγκαίων στοιχείων συνέβαλαν στην πληρότητα του φακέλου υποψηφιότητας της πρότασης. Η συνεργασία με τους κατοίκους θα συνεχισθεί για την τελική ολοκλήρωση του προγράμματος

Από το γραφείο τύπου
του Δήμου Σερρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.