Παυσίπονο από δηλητήριο σαλιγκαριού θα μπορούσε να είναι 100 φορές αποτελεσματικότερο από την μορφίνη!

ConeSnailΠέντε ενώσεις έχουν δημιουργηθεί που φαίνεται να ελέγχουν τον χρόνιο πόνο στους αρουραίους σε έναν πρωτοφανή βαθμό! Όλες είναι βασισμένες σε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δηλητήριο σαλιγκαριών! Η ανακοίνωση έγινε στην αμερικανική χημική κοινωνία στη διάσκεψη στο Ντάλας από τον Δρ David Craik. Ο πόνος είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, με πολλαπλές οδούς διάδοσης. Ενώ τα παυσίπονα είναι αποτελεσματικά στο φράξιμο συγκεκριμένων οδών, ξέρουμε ελάχιστα για το πώς να ελέγξουμε ορισμένα είδη πόνου. Μπορούμε να θεραπεύσουμε τον οξύ πόνο που προκαλείται από κάποιον τραυματισμό, αλλά όχι κάποιον που προέρχεται από διαβήτη η καρκίνο. Αλλά και τα φάρμακα που έχουμε στην διάθεση μας προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

 Πολλές από τις πιο ελπιδοφόρες χημικές ουσίες για την ανακούφιση χρόνιου πόνου προέρχονται από δηλητηριώδη ζώα! Απάντηση στο ερώτημα γιατί τόσα πολλά δηλητήρια έχουν αναλγητική επίδραση δεν έχει δοθεί, αλλά οι δυνατότητες είναι τεράστιες.

Τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια είναι γαστερόποδα μαλάκια, που βρίσκονται κυρίως στους κοραλλιογενείς υφάλους και στις τροπικές παλιρροιακές ζώνες. Το δηλητήριο τους βρίσκεται σε έναν αδένα μέσα σε ένα δόντι, με το οποίο ουσιαστικά δαγκώνουν το θήραμά τους ή τους εχθρούς τους. Τα μικρότερα είδη παράγουν ένα επίπονο τσίμπημα όπως μια μέλισσα, αλλά το τσίμπημα των μεγαλύτερων μπορεί να αποβεί μοιραίο.

 Το Ziconotide είναι το πρώτο παυσίπονο βασισμένο σε τοξίνες σαλιγκαριού. Οι παρενέργειες ακόμα δεν είναι γνωστές, αφού δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Μια έρευνα λίγες μέρες μετά την δημοσίευση αυτής έδειξε ότι τα συγκεκριμένα ζώα, χρησιμοποιούν διαφορετικό δηλητήριο για κάθε περίσταση. Μάλιστα, βρήκαν ότι το συγκεκριμένο δηλητήριο το χρησιμοποιούν μόνο για άμυνα!

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.