Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Γ΄Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου

sinedrio5

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στις 20:30,  οι  εργασίες  του τριήμερου Γ΄  Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Οι Σέρρες και η περιοχή τους 100, χρόνια από την απελευθέρωση 1913-2013». Πραγματοποιήθηκαν 34 συνολικά ανακοινώσεις από 43 εισηγητές,  κατανεμημένες  σε επτά συνεδρίες:

·        Οι άνθρωποι και ο τόπος
·        Ιστορία πολιτική-οικονομική-κοινωνική
·        Μεσοπολεμικά χρόνια και πρόσφυγες
·        Παγκόσμιος πόλεμος-εμφύλιος
·        Διαχρονικές προσεγγίσεις και σύγχρονες προοπτικές
·        Διασυνοριακές Σχέσεις
·        Αστικός χώρος. Αρχιτεκτονικά μνημεία-Δημόσια έργα.
    
Μετά το τέλος των ανακοινώσεων, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κα Ξανθοπούλου Άρτεμη και το μέλος κα Γερόλυμπου Αλέκα, κλείνοντας το συνέδριο, έκαναν μια σύντομη ανασκόπηση των όσων ακούστηκαν από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια των συνεδριών, διατυπώνοντας και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.

Ειδικότερα, επεσήμαναν  την ποικιλία της θεματολογίας και την αρτιότητα των ανακοινώσεων, με τις οποίες αποκαλύφθηκαν σημαντικές πτυχές της νεότερης σερραϊκής ιστορίας. Ακόμη, σημείωσαν  τη συσχέτιση και συνέχεια που παρατηρήθηκε σε αρκετές από τις ανακοινώσεις με τις αντίστοιχες έρευνες και ανακοινώσεις του προηγούμενου Β΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του 2006, στοιχείο απαραίτητο για την πληρέστερη ανάδειξη και τεκμηρίωση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Επίσης, αναφέρθηκαν στη προέλευση των ομιλητών από ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς και του εξωτερικού.

Συμβολική και σημειολογική θεωρείται -στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου- και η ανακοίνωση από τον Διευθυντή του «Ιδρύματος Κ. Καραμανλής» και ακαδημαϊκό κ. Σβολόπουλο Κωνσταντίνο, για το πρόσωπο του Σερραίου πολιτικού  άνδρα, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος δέσποσε για δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας, στην πολιτική σκηνή των Σερρών και ολόκληρης της χώρας. Την ανακοίνωσή του παρακολούθησε ως εκπρόσωπος του παραπάνω Ιδρύματος και  ο πρώην Υπουργός και βουλευτής κ. Αχιλλέας Καραμανλής.

Η Αντιπρόεδρος της Ο.Ε. κα Μπιτζίδου Σοφία ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης του Συνεδρίου και κυρίως τα μέλη της Επιστημονικής  Επιτροπής και τους ομιλητές για τη συνεισφορά τους στην επιτυχημένη πραγματοποίησή του. Όλοι τους φωτογραφήθηκαν επί της σκηνής του θεάτρου σε ανάμνηση της συνεδριακής συνεργασίας τους.

Αυτό που απομένει τώρα  είναι η συγκέντρωση των ολοκληρωμένων γραπτών κειμένων των ανακοινώσεων για την έγκαιρη έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.