Ο ουρανός αυτή την εβδομάδα!

 

WEBvic14_Apr06ev

Τα βράδια του Απριλίου προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα! Με λίγη καλή θέληση και έναν καθαρό ουρανό θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τους αστερισμούς και τα αστέρια της Άνοιξης, αλλά και τον Άρη ο οποίος βρίσκεται στα καλύτερα του ..

Παρασκευή, 4 Απριλίου

Αφού σκοτεινιάσει, κοιτάξτε νοτιοανατολικά για να εντοπίσετε τον Άρη, να λάμπει πάνω από τον λιγότερο φωτεινό Στάχυ. Ο Άρης είναι σε αντίθεση αυτήν την εβδομάδα, οπότε είναι καλύτερη στιγμή για παρατήρηση! Με τον όρο αντίθεση εννοούμε την θέση των πλανητών κατά την περιφορά τους γύρω από τον Ήλιο, όπου η αποχή τους φθάνει τις 180°. Την ώρα εκείνη, όταν ο Ήλιος δύει, ανατέλλει κάποιος πλανήτης, τότε ο παρατηρούμενος αυτός πλανήτης βρίσκεται σε αντίθεση και η Γη βρίσκεται μεταξύ του Ηλίου και του πλανήτη αυτού.

Λίγο πιο αριστερά, μπορείτε να δείτε τον Αρκτούρο, το αστέρι της Άνοιξης, στην ανατολή. Ο Αρκτούρος βρίσκεται στον αστερισμό του Βοώτη, και αποτελεί το φωτεινότερο αστέρι του βόρειου ημισφαιρίου.

Σάββατο, 5 Απριλίου

Το φεγγάρι θα περάσει κάτω από τον Δία, στον αστερισμό των Διδύμων αυτό το Σαββατοκύριακο. Αν και φαίνονται να βρίσκονται δίπλα- δίπλα, ο Δίας είναι αυτήν την περίοδο σχεδόν 2.000 φορές μακρύτερα και είναι 40 φορές μεγαλύτερος από την Σελήνη! Πάνω από τον Δια θα μπορείτε να δείτε τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, πιο αριστερά τον Προκύωνα και κάτω τον Μπετελγκέζ.

Κυριακή, 6 Απριλίου

Η Σελήνη θα βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο και θα λάμπει πολύ κοντά στον Δία.

Τρίτη, 8 Απριλίου

Ο Άρης βρίσκεται σε αντίθεση, σε κοντινότερο σημείο ακόμα και από τον Δεκέμβριο του 2007. Σίγουρα είναι οι καλύτερες μέρες για παρατήρηση με τηλεσκόπιο!

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.