Κάτι παράξενο συμβαίνει στον Ιαπετό

Επιστήμονες του Brown University, χρησιμοποιώντας εικόνες από το διαστημικό σκάφος Cassini συγκέντρωσαν στοιχεία, στα οποία φαίνεται ένα σύστημα κορυφογραμμών στον ισημερινό του Ιαπετού. Οι επιστήμονες με τις εικόνες αυτές, παρήγαγαν τοπογραφικά σχεδιαγράμματα της κορυφογραμμής, τα οποία χρησιμοποίησαν έπειτα για διάφορες μετρήσεις.

 

Αυτό που ραδιουργεί τους επιστήμονες είναι τα αίτια αυτής της παράξενης ύπαρξης. Διάφορα σενάρια δημιουργήθηκαν για να δώσουν λύση. Ένα από αυτά υποστηρίζει ότι η δημιουργία οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ το σύστημα κορυφογραμμών να δημιουργήθηκε από ένα πρόωρο σύστημα δαχτυλιδιών που έπεσε πάνω στον Ιαπετό!). Μια πιθανότητα είναι να σχηματίστηκε από τεκτονικές δυνάμεις, είτε από ηφαίστεια, κάτι που εξηγεί και την ισημερινή τοποθεσία του.

Αν η αιτία ήταν ενδογενής, και οι κορυφογραμμές προέρχονταν από γεωλογική δραστηριότητα, θα παρήγαγαν λιγότερο ομοιόμορφες και πιο ρηχές αιχμές. Οπότε πιο πιθανό σε αυτό το στάδιο είναι η θεωρία των δαχτυλιδιών. Φαίνεται ότι κάποιο δαχτυλίδι περιστρεφόταν γύρω από τον δορυφόρο και τελικά έπεσε στον ισημερινό, προκαλώντας το ανεξήγητο φαινόμενο.

Ο Κρόνος κατέχει μια ευρεία σειρά από παγωμένα φεγγάρια, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στο σχήμα, όσο και στην προέλευση. Από τα 62 που έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα, τα 53 έχουν πάρει όνομα. Ο Ιαπετός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δορυφόρος του κρόνου, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1671 από τον Giovanni Domenico Cassini, και είναι ευρέως γνωστό ως το φεγγάρι yin-yang, λόγω του διακριτικού δίχρωμου χρωματισμού του.

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.