Ηλιακή έκλειψη θα μετατρέψει τον Ήλιο σε «δαχτυλίδι φωτιάς» την επόμενη εβδομάδα!

Ο Ήλιος θα μοιάζει σαν ένα δαχτυλίδι φωτιάς επάνω από μερικά απομακρυσμένα μέρη του κόσμου την επόμενη Τρίτη στις 29 Απριλίου, κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν θα μπορέσουν να την δουν. Το μέγιστο της έκλειψης Ηλίου θα παρατηρηθεί στις 09:03 τοπική ώρα Ελλάδος στην ανατολική Ανταρκτική. Η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, στο νότιο άκρο της Ινδονησίας και σε περιοχές της Αυστραλίας.

Our Solar System: Ring of Fire Sequence

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν μόνο όταν υπάρχει πανσέληνος, ενώ οι ηλιακές μόνο σε περίοδο Νέας Σελήνης. Επειδή η τροχιά της γης γύρω από τον ήλιο δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, και σε συνδυασμό με την επίσης ελλειπτική τροχιά της σελήνης γύρω από τη γη, για τον επίγειο παρατηρητή τα δύο σώματα αλλάζουν συνεχώς μέγεθος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τριών ειδών εκλείψεων:

Την ολική έκλειψη ηλίου, στην οποία η Σελήνη φαίνεται να καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Μία ολική έκλειψη ηλίου είναι ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο. Κατά την διάρκει αυτού, ο δίσκος της σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά. Αυτό συμβαίνει διότι, στον ουράνιο θόλο, τα δύο σώματα φαίνεται πως έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Πρόκειται για μία κοσμική σύμπτωση, αφού ο ήλιος βρίσκεται 400 φορές πιο μακριά από τη σελήνη, αλλά φαίνεται αντίστοιχα και 400 φορές μικρότερος.

Την δακτυλιοειδή έκλειψη, στην οποία ο παρατηρητής βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της σελήνης (μοβ περιοχή).

Και την μερική έκλειψη ηλίου, όπου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη (ανοιχτή μοβ περιοχή).

 

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.