Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου

worldfooddayΤης Βασιλικής Δέδε
Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου. Το επίσημο θέμα της ημέρας – ανακοινώθηκε κατά την έναρξη της χρονιάς από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO, www.fao.org) – δίνει έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση τροφίμων με στόχο την προαγωγή της συνεχούς ευημερίας τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη μας καθώς και στην προσπάθεια τερματισμού της πείνας.

Σήμερα, σχεδόν 870 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποσιτίζονται χρόνια. Μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης επιδεινώνουν το φυσικό περιβάλλον, απειλούν τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα που είναι απαραίτητα για τη μελλοντική προσφορά τροφίμων στη μετέπειτα ζωή μας.

Ένα σύστημα τροφίμων αποτελείται από το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τους θεσμούς και τις διαδικασίες με τις οποίες τα γεωργικά προϊόντα παράγονται, μεταποιούνται και καταλήγουν στους καταναλωτές.

Κάθε πτυχή του συστήματος τροφίμων έχει επίδραση στην τελική διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των διαφορετικών, θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και συνεπώς στην ικανότητα των καταναλωτών να επιλέγουν την υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις στα συστήματα τροφίμων σπάνια έχουν σχεδιαστεί με τη διατροφή ως κύριο στόχο τους.

Η αντιμετώπιση του υποσιτισμού απαιτεί ολοκληρωμένη δράση και συμπληρωματικές παρεμβάσεις στον τομέα της γεωργίας και του συστημάτων τροφίμων, στη διαχείριση των φυσικών πόρων, της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης, όσο και στους ευρύτερους τομείς της πολιτικής.

Πώς θα ήταν ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων; Τι πρέπει να αλλάξουμε για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση; Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2013 είναι μια ευκαιρία να διερευνήσουμε αυτές και άλλες ερωτήσεις και να συμβάλλουμε στο μέλλον που θέλουμε έχοντας στο νου μας 3 μηνύματα κλειδιά:

  1. Η σωστή διατροφή βασίζεται σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή – δίαιτα.

  2. Η υγιεινή διατροφή απαιτεί υγιή συστήματα τροφίμων σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, την υγεία, την υγιεινή και άλλους παράγοντες.

  3. Τα υγιή συστήματα τροφίμων μπορούν να είναι βιώσιμα μετά από κατάλληλες πολιτικές, κίνητρα και σωστή διακυβέρνηση.

Ας αφιερώσουμε τη σημερινή μέρα για να σκεφτούμε τη διατροφική μας καθημερινότητα και τις επιδράσεις της.

* Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Απο το : astrosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.