Η μαγεία του π: η ζωντανή απόδειξη ότι τα μαθηματικά είναι όμορφα!

Μια επίδειξη των πρώτων 123.201 ψηφίων του π, σχεδιασμένα πάνω σε κόκκινη-πράσινη-μπλε παλέτα και τοποθετημένα σε αρχιμήδεια σπείρα από τον Martin Krzywinski.

 

Το π (3,14…) είναι ενδεχομένως ο διασημότερος αριθμός στον κόσμο. Ακούγεται κάπως ειρωνικό, αφού στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον αριθμό, τουλάχιστον όχι ολοκληρωμένο, αφού ο αριθμός π δεν τελειώνει ποτέ.

Το π είναι μια μαθηματική σταθερά, που αντιπροσωπεύει την αναλογία ενός κύκλου της περιφέρειας με τη διάμετρο, και είναι περίπου ίση με 3.14159265. Εκπροσωπείται από το ελληνικό γράμμα “π” από τα μέσα του 18ου αιώνα. Το π είναι ένας άρρητος αριθμός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ακριβώς ως μια αναλογία δύο ακεραίων (όπως 22/7 ή άλλα κλάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την προσέγγιση του π) κατά συνέπεια, η δεκαδική απεικόνιση δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ δεν εγκαθίσταται σε μια μόνιμη και επαναλαμβανόμενη παράσταση.

Μια άλλη απεικόνιση του π από τον διάσημο Jason Padgett. Ο συγκεκριμένος έπαθε εγκεφαλική βλάβη μετά από καυγά, και απέκτησε ένα απίστευτο χάρισμα. Είναι ικανός να δει επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχήματα (φράκταλ) σε αντικείμενα που υπάρχουν γύρω του. Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να απεικονίσει τον αριθμό π.

Αλλά γιατί το π είναι τόσο σημαντικό; Εν ολίγοις, επειδή το π μας υπενθυμίζει ότι είναι αδύνατον να λύσουμε τον αρχαίο γρίφο περί του «τετραγωνισμού του κύκλου με πυξίδα και χάρακα». Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αυτός ο αριθμός μολύνει τον άνθρωπο από τους αρχαίους ακόμα χρόνους. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι έχουν αφιερώσει τις ζωές τους ώστε να αποδώσουν το π όσο γίνεται ακριβέστερα. Ένας Βρετανός μαθηματικός, ο WilliamShanks, ξόδεψε 15 χρόνια από την ζωή του δουλεύοντας πάνω στο π. Ένας εντυπωσιακός άθλος… Δυστυχώς όμως, έκανε ένα λάθος στο 528ο στοιχείο, το οποίο κατέστησε όλους τους επόμενους αριθμούς ανακριβείς!

Εντούτοις, η αναζήτηση για να καταλάβει ο άνθρωπος καλύτερα το π συνεχίζεται. Σήμερα έχουν υπολογιστεί περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια ψηφία του. Το 2004 ένας φοιτητής χημείας από την Κίνα προσπάθησε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα ψηφία. Έκανε εξάσκηση 4 χρόνια και τελικά κατάφερε να μάθει 67.890 αριθμούς! Και φυσικά, κατέκτησε μια θέση στο ρεκόρ Γκίνες.

Πρόσφατα ο CristianIliesVasile, δημιούργησε έναν εκπληκτικό τρόπο να απεικονίσει το π. Διαίρεσε τον κύκλο σε 10 τμήματα, από το 0 έως το 9. Κατόπιν επισήμανε ένα μονοπάτι που πηγαίνει από το τρίτο τμήμα της μνήμης στο πρώτο τμήμα (κάτι που αντιπροσωπεύει το 3,1). Αργότερα, επισήμανε ένα τμήμα μνήμης από το 1 στο 4 (3,14). Από εδώ επέστρεψε στο 1 και μετά στο 5 (3,14159) Και συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό φτάνοντας τα 10.000 ψηφία! Παρακάτω, βλέπετε το εκπληκτικό αποτέλεσμα..

 

 

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.