Γνωρίστε την νεαρότερη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας!

163303_421505954602486_521763628_nΟ γαλαξίας μας είναι γεμάτος από διάφορα παράξενα και μοναδικά αντικείμενα όπως οι υπεργίγαντες αστέρες, οι οποίοι είναι τόσο μεγάλοι που θα χωρούσαν 70.000.000.000.000.000 πλανήτες σαν τη Γη για να γεμίσει ένας τέτοιος αστέρας! Επίσης υπάρχουν τεράστιες μαύρες τρύπες, οι οποίες καταπίνουν ολόκληρα συστήματα αστέρων, τεράστιοι αέριοι γίγαντες (όπως ο Δίας), pulsars (αστέρες νετρονίων) με περιόδους περιστροφής από χιλιοστά του δευτερολέπτου, μέχρι μερικά δευτερόλεπτα και πολλά ακόμα..

Πρόσφατα προστέθηκε ένα ακόμα παράξενο αντικείμενο, το W49B. Πρόκειται για ένα υπόλειμμα έκρηξης σουπερνόβα που σαν και αυτό δεν έχει ξανά παρατηρηθεί κανένα. Βρίσκεται 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Στην πραγματικότητα το W49B πιθανόν να είναι η νεαρότερη μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον Γαλαξία μας. Αλλά αυτό το αντικείμενο είναι τόσο σπάνιο μόνο λόγω ηλικίας;

 Μάλλον όχι! Το σχήμα του είναι επίσης ασυνήθιστα μοναδικό! Συνήθως, όταν ένα τεράστιο αστέρι ξεμείνει από καύσιμα εκρήγνυται. Αυτή η έκρηξη προκαλεί αναπόφευκτα μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία καταλήγει σε μια έκρηξη σουπερνόβα (μία πύρινη κόλαση η οποία ισοδυναμεί περίπου με 1,000,000,000,000,000,000,000,000,000 πυρηνικές κεφαλές!!!) Στο στάδιο του σουπερνόβα, τα εξωτερικά στρώματα του αστεριού εκτινάσσονται στο διάστημα με καταπληκτικές ταχύτητες (συνήθως με 1000 χλμ/δευτερόλεπτο!) προς όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο στο W49B, το υλικό κοντά στους πόλους του καταδικασμένου αυτού αστεριού φαίνεται να εκτινάχθηκε με ταχύτητες πολύ πιο μεγάλες απ’ ότι το υλικό στον ισημερινό του. Αυτό ακριβώς είναι και η αιτία του ιδιόμορφου σχήματος του.

Βέβαια, οι επιστήμονες δεν είναι εντελώς σίγουροι πως υπάρχει μαύρη τρύπα στο κέντρο του W49B. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ανιχνευθεί ούτε κάποιο αστέρι νετρονίων εκεί κοντά (που κανονικά θα έπρεπε). Αφού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο οι επιστήμονες υπέθεσαν πως τα απομεινάρια του W49B κρύβουν μέσα τους μια μαύρη τρύπα. Θα υπάρξει περαιτέρω ανάλυση για να επιβεβαιωθούν οι θεωρίες.

Όπως και να έχει, αυτή είναι η πιο πρόσφατη έκρηξη σουπερνόβα που καταγράφηκε (ένας επίσης αξιέπαινος τίτλος!). Οτιδήποτε και αν βρεθεί στο κέντρου του W49B, η ανακάλυψη αυτή είναι μοναδική, αφού τέτοιου είδους εκρήξεις είναι σπάνιες. Στον Γαλαξία μας δεν έχουμε αντικρύσει κάτι παρόμοιο εδώ και 400 χρόνια! Δεν μας έχει δοθεί η ευκαιρία να μελετήσουμε εκτενέστερα το φαινόμενο, αλλά το W49B σίγουρα είναι πολλά υποσχόμενο!

 

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.