Ένας ωκεανός κάτω απο τον Εγκέλαδο

cassΗ διαστημοσυσκευή Cassini σε συνεργασία με το δίκτυο ραδιοτηλεσκοπίων Deep Space Network της NASA, ανακάλυψαν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού υγρού νερού στον δορυφόρο του Κρόνου, Εγκέλαδο, κάτι που σημαίνει ότι ο δορυφόρος θα μπορούσε πιθανώς να φιλοξενεί εξωγήινα μικρόβια.

Οι αστρονόμοι υπέθεταν την ύπαρξη ποσοτήτων νερού, όταν το 2005 το Cassini ανακάλυψε υδρατμούς και πίδακες πάγου και νερού κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού. Τον Ιούλιο του 2005, το Cassini πραγματοποίησε μία θεαματική πτήση κοντά στον Εγκέλαδο, μόλις 173 χλμ. πάνω από την επιφάνειά του.  Τότε ήταν που εξακριβώθηκε ότι το φεγγάρι του Κρόνου έχει ατμόσφαιρα, και προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι τα αέρια που την αποτελούν εκλύονται από ρήγματα στην επιφάνεια του πλανήτη, στα οποία δόθηκε η ονομασία “tiger stripes” (“ραβδώσεις της τίγρης”). 

 Οι νέες μετρήσεις αποτελούν τις πρώτες γεωφυσικές μετρήσεις της εσωτερικής δομής του Εγκέλαδου και συνάδουν με την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού, κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια. Πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια του φαινομένου Ντόπλερ, όπου ανιχνεύθηκαν μικρές αλλαγές (της τάξεως των 90 μικρών ανά δευτερόλεπτο) στην ταχύτητα του σκάφους κατά την διάρκεια των 19 κοντινών διελεύσεων του από τον δορυφόρο.

Οι μετρήσεις υποδηλώνουν έναν τοπικό ωκεανό, σε βάθος 35 χιλιομέτρων στον Νότιο Πόλο του Εγκέλαδου. Η ύπαρξη του ωκεανού καθιστά τον Εγκέλαδο ως ένα πιθανό σημείο ύπαρξης εξωγήινης μικροβιακής ζωής, καθώς στους πίδακες νερού ανιχνεύθηκε αλμυρό νερό και οργανικά μόρια, στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργία ζωής. Πολλοί ειδικοί συγκρίνουν τον ωκεανό με το μέγεθος της τεράστιας λίμνης των ΗΠΑ Superior.

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.