Δρόμοι που φωσφορίζουν στο σκοτάδι!

glow1Ένας «έξυπνος αυτοκινητόδρομος» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος στην Ολλανδία, στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος που θα επεκταθεί στις Κάτω Χώρες. Ο δρόμος θα λάμπει στο σκοτάδι ενώ θα μπορεί να προειδοποιεί τους οδηγούν για τυχόν πάγο στο οδόστρωμα, εμφανίζοντας νιφάδες χιονιού που θα φωσφορίζουν στο πέρασμα των οχημάτων. Οι γραμμές θα φορτίζουν κατά τη διάρκεια της μέρες με ειδικούς λαμπτήρες και θα ενεργοποιούνται τη νύχτα, εχώ το φως θα διαρκεί για πάνω από 10 ώρες.

 Αυτό θα μπορέσει να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για φωτισμό στο δρόμο ενώ οι ερευνητές εργάζονται και προς την εξοικονόμηση επιπλέον  με ειδικά φώτα που θα ανάβουν λίγο πριν περάσουν τα αυτοκίνητα, όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση στο δρόμο και δεν απαιτείται κατά συνέπεια ο διαρκής φωτισμός.glow2

Τα φώτα αυτά μάλιστα θα ανάβουν με αιολική ενέργεια από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Επιπλέον, ένα χρώμα ειδικό για δρόμους ευαίσθητο στην θερμοκρασία θα εμφανίζει στο οδόστρωμα κρυστάλλους πάγου, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, προειδοποιώντας τους οδηγούς για τις ολισθηρές συνθήκες .

 

 

 

 

 

Πηγή: perierga.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.