Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών: 150 σκυλιά νεκρά από ασθένειες μέσα σε 15 μέρες

SerresKynokomeio2013-10-28Nekro

Μέσα σε διάστημα περίπου 15 ημερών τα μισά σκυλιά που ζούσαν μέσα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών έχασαν τη ζωή τους. Αυτό καταγγέλλει στο www.zoosos.gr o Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών (Φ.Ο.Σ.). Τα ζώα αποδεκατίστηκαν στην κυριολεξία από την ηπατίτιδα, τη γαστρεντερίτιδα και την επιδημία μόρβας. Αυτό διαπιστώθηκε πριν από μερικές μέρες όταν μέλη του Φ.Ο.Σ. μετά την ολοκλήρωση των 531 στειρώσεων, που έγιναν εκεί μέσα σε 21 μέρες έως και τις 15 Νοεμβρίου, πήγαν για να διαπιστώσουν την υγεία των περίπου 300 σκυλιών, που ζούσαν εντός του Δημοτικού Κυνοκομείου Σερρών.

Οι φιλόζωοι εθελοντές δεν βρήκαν κανένα από τα 60 κουτάβια, που είχαν καταμετρήσει πριν από μερικές ημέρες και αφού ξαναμέτρησαν τα ζώα διαπίστωσαν ότι μόνο 154 σκυλιά βρίσκονταν πλέον εκεί.

Ο Φ.Ο.Σ. με επιστολή που έστειλε σήμερα στην Κτηνιατρική Υπηρεσία ζητάει – και δικαίως – την αναστολή της άδειας του Δημοτικού Κυνοκομείου λόγω έλλειψης υποδομών και χώρων απομόνωσης των άρρωστων ζώων έως ότου αυτό αποκτήσει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Πόσα υιοθετήθηκαν; Πόσα ακριβώς είναι τα νεκρά;

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των 15 ημερών, που προηγήθηκαν από την ολοκλήρωση των στειρώσεων έως ότου διαπιστωθεί η σημαντική μείωση του αριθμού των ζώων, ενδεχομένως να δόθηκαν κάποια για υιοθεσία. Όμως αποκλείεται να βρήκαν ξαφνικά σπίτια περισσότερα από 10 ή 20 σκυλιά.

Την άθλια κατάσταση των σκυλιών εντός του κυνοκομείου, που ήταν μάλλον πολύ περισσότερα από 300, είχαν διαπιστώσει και οι εθελοντές κτηνίατροι που ήρθαν από το εξωτερικό από την ευρωπαϊκή φιλοζωική οργάνωση ΕΤΝ. Κάποια ζώα μάλιστα αρνήθηκαν να τα στειρώσουν επειδή η υγεία τους ήταν ήδη πολύ βεβαρυμμένη.

Από τα κόπρανα και τα ούρα μεταδίδονται πολύ γρήγορες οι ασθένειες αυτού του είδους που αποδεκατίζουν τα έγκλειστα ζώα.

Μάλιστα οι εθελοντές κτηνίατροι διαπίστωσαν ότι μέσα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών άνθρωποι που δεν είναι κτηνίατροι προχωρούσαν σε κτηνιατρικές πράξεις π.χ. εμβολιασμούς με αμφίβολα αποτελέσματα, όπως τελικά αποδείχτηκε, αφού δεν είχε προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχο των ζώων.

Νεκρά είναι κάποια από τα ζώα που στειρώθηκαν πρόσφατα, αφού τα άρρωστα δεν είχαν μπει σε καραντίνα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι άκρως μεταδοτικές ασθένειες να «θερίσουν» δεκάδες. Το γεγονός ότι όλα τα ζώα ζούσαν μαζί ενήλικα και κουτάβια έκανε δύσκολη εξ αρχής την καταμέτρηση τους γι’ αυτό και υπολογίζεται ότι μπορεί να ζούσαν εκεί περισσότερα από τα 300.

Τον κίνδυνο είχε επισημάνει ο Φ.Ο.Σ. εδώ και καιρό και στην επιστολή του στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 είχε ζητήσει μεταξύ άλλων από την Χρυσούλα Δηλέ που είναι προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ.: «Να λειτουργήσει άμεσα καραντίνα στο χώρο του κυνοκομείου για τη διασφάλιση τόσο της δημόσιας υγείας όσο και της ευζωίας των φιλοξενούμενων ζώων».

Και όλα αυτά συμβαίνουν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Σερρών που έχει ως δήμαρχο έναν κτηνίατρο!

Πηγή: www.zoosos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.