Από το πρωτογενές πλεόνασμα θα καλυφθεί (και) η “τρύπα” των ταμείων

Μια σημαντική συμφωνία, με αυτονόητα θετικές συνέπειες στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, δυσδιάκριτες αλλά επίσης, θετικές συνέπειες στην αύξηση της απασχόλησης και σαφέστατες αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, επιτεύχθηκε χθες, μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία με περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά χαρακτηριστικά, καθώς φαίνεται πως η δανειστές πείστηκαν για κάτι, που μέχρι πρότινος θεωρούσαν αδιανόητο.

Ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, εφάπαξ, από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, θα αφήσει «τρύπα» μόλις 120 εκατ. ευρώ για το 2014 και συνολικά 350 εκατ. ευρώ στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία. Και κυρίως ότι το 2014, το κενό θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου απέναντι στην τρόικα, η οποία φαίνεται πως δέχθηκε καταρχήν τη εφάπαξ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Αυτό που συζητά, και φαίνεται πως επιμένει περισσότερο ο Πολ Τόμσεν για λογαριασμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι εάν «καρπωθούν» όλη τη μείωση οι εργοδότες, ή θα γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας και θα επιμεριστεί κατά το 1/3 και στους εργαζόμενους.

Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια και με αυτήν του υπουργείου Οικονομικών, ένα ήταν δεδομένο από τη αρχή. Ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 3,9 μονάδες. Το προέβλεπε άλλωστε και το μνημόνιο. Η αρχή είχε γίνει από το 2012, με την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς 1,1% για τον ΟΕΚ και τον ΟΑΕΕ, που καταργήθηκαν. Να σημειωθεί ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων υπέρ των συγκεκριμένων οργανισμών παραμένουν.

Στο αρχικό πλάνο του υπουργείου Εργασίας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών οδηγούσε σε μείωση των εσόδων προς τα ταμεία και κυρίως προς το ΙΚΑ, κατά 700 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια προκρίθηκε η λύση κατάργησης των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ και αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα στράτευσης και το επίδομα κατάρτισης. Συνολικά, οι εργοδότες, όπως φαίνεται και στον πίνακα, καταβάλλουν 2,9% ενώ άλλο 1% καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

Στο υπουργείο κατέληξαν στη λύση αυτή, καθώς θεώρησαν ότι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο σύνολο των επιδομάτων που δίνει ο ΟΑΕΔ, δεν θα χρειαστεί να καλυφθούν. Άλλωστε, μετά την καθιέρωση του επιδόματος τέκνων από τον ΟΓΑ, με εισοδηματικά κριτήρια και μάλιστα, από το πρώτο παιδί, αποτελεί, θεωρούν, μια ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική στον τομέα της οικογένειας.

Έτσι, κάπως, το έλλειμμα προς τα ταμεία έπεσε στα 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν – και φαίνεται πως έπεισαν και την τρόικα – ότι τα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει λόγω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αύξηση της απασχόλησης κατά 30.000 θέσεις εργασίας. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες θα είναι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις ανειδίκευτου προσωπικού, εκτιμάται ότι τα έσοδα προς το ΙΚΑ, δεν θα ξεπεράσουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Αυξημένα θα είναι επίσης, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, και τα φορολογικά έσοδα, από την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, ενώ θετικές θα είναι, θεωρούν, και οι επιπτώσεις στην κατανάλωση, καθώς έστω και ένα 1% θα επιστραφεί και στους εργαζόμενους.

Κάπως έτσι, έφτασαν να κάνουν λόγο για έλλειμμα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ θα εμφανιστούν στο ΙΚΑ, εντός του 2014.

Και εκεί, έρχεται η «συνδρομή» του υπουργείου Οικονομικών, όπως χαρακτηριστικά έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε στην τρόικα, ότι η κάλυψη του ελλείμματος θα έρθει από το πρωτογενές πλεόνασμα. Τουλάχιστον αυτό που αφορά στο 2014.

 

 

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.