Από έναν άλλον κόσμο

Το ιστορικό του Curiosity.

Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Κρατήρα Γκέιλ του Άρη τον Αύγουστο του 2012 προκειμένου να εξετάσει αν ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε ποτέ τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

To Curiosity προσπέρασε τον αμμόλοφο.

O προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής του Άρη, έφερε εις πέρας με επιτυχία ένα δύσκολο εγχείρημα. Κατάφερε να ανέβει και να κατέβει έναν αμμόλοφο που βρισκόταν πάνω στο «μονοπάτι» που ακολουθεί κατά την εξερεύνησή του στον Κόκκινο Πλανήτη. Οι υπεύθυνοι της αποστολής επέλεξαν μια διαδρομή στην οποία το Curiosity δεν πέρασε πάνω ή δίπλα από «κοφτερά» πετρώματα τα οποία πιθανώς να προκαλούσαν ζημιές στους τροχούς του. Όμως στο ασφαλές «μονοπάτι» που κινήθηκε το ρομπότ βρισκόταν αυτός ο αμμόλοφος που έχει ύψος ένα μέτρο. Αν και υπήρχαν κίνδυνοι από την προσπάθεια προσπέρασης του αμμόλοφου από το ρομπότ (να κολλήσει στην άμμο ή να χτυπήσει σε κάποιο θαμμένο πέτρωμα) οι επιτελείς της αποστολής αποφάσισαν να κάνει το Curiosity την προσπάθεια ανάβασης και κατάβασης. Το Curiosity κατέγραφε συνεχώς την προσπάθεια αυτή και με τις εικόνες αυτές οι ειδικοί της NASA δημιούργησαν ένα animation που δείχνει το ρομπότ να κινείται σε… ρυθμούς 4×4.

Το Curiosity από ψηλά.

Πριν από λίγες εβδομάδες ένας από τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τον μελετούν εντόπισε και φωτογράφισε το Curiosity. Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA διακρίνεται καθαρά το ρομπότ και τα ίχνη που έχει αφήσει κατά την κίνηση του στην επιφάνεια του Αρη. Το Curiosity φωτογράφησε στις 11 Δεκεμβρίου ο δορυφόρος MRO με την κάμερα υψηλής ανάλυσης HiRISE.

images (1)

Εικόνα της Γης και της Σελήνης από τον Άρη.

Βέβαια, το Curiosity δεν έμεινε μόνο εδώ. Μια νέα φωτογραφία έλαβαν οι επιτελείς της αποστολής. Αυτή τη φορά όμως ο ρομποτικός εξερευνητής του Αρη δεν έστειλε μια εικόνα από τον Κόκκινο Πλανήτη αλλά μια εικόνα της Γης και της Σελήνης! Πιο συγκεκριμένα το ρομπότ 80 λεπτά μετά τη δύση του Ηλίου στις 31 Ιανουαρίου φωτογράφισε με την κάμερα Mastcam τον ουρανό πάνω από τον κρατήρα τον οποίο εξερευνά από τον Αύγουστο του 2012. Οι ειδικοί της NASA εντόπισαν στην εικόνα τη Γη και τη Σελήνη και την έδωσαν στη δημοσιότητα. Ετσι έχουμε μια σπάνια εικόνα του πώς φαινόμαστε από τον Αρη και πώς θα μας βλέπουν ίσως στο μέλλον οι άποικοι…

 

Το παράξενο πέτρωμα που εντόπισε.

Πριν από λίγες εβδομάδες το Curiosity βρήκε ένα παράξενο μορφολογικά πέτρωμα. Το πέτρωμα, μια μικρή πέτρα λίγων εκατοστών για την ακρίβεια, απέκτησε και «μυστηριακές» διαστάσεις αφού εμφανίστηκε ξαφνικά σε ένα σημείο από όπου λίγες ημέρες νωρίτερα είχε περάσει και φωτογραφίσει το Curiosity. Η NASA ανακοίνωσε ότι έχει πλέον στη διάθεση της στοιχεία για την προέλευση και τη σύσταση του πετρώματος.

Η πέτρα έχει σχήμα που θυμίζει ντόνατ με λευκό περίγραμμα και καφετί κέντρο. Η πρώτη εικασία των ειδικών της NASA ήταν πως η πέτρα βρισκόταν λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο που φωτογράφισε το Curiosity. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στο πρώτο πέρασμα του Curiosity από το επίμαχο σημείο, η μικρή πέτρα «μπλέχτηκε» στις ρόδες του ρομπότ το οποίο κατά την κίνησή του την ώθησε στο σημείο που είχε προηγουμένως φωτογραφίσει.

Μετά τον εντοπισμό της πέτρας, οι επιτελείς της NASA έστειλαν το Curiosity για να τη μελετήσει ενώ παράλληλα «σάρωσαν» τη γύρω περιοχή. Από τη μελέτη και τις αναλύσεις που έγιναν κατέληξαν σε μια σειρά από συμπεράσματα. Η πρώτη εκτίμηση των ειδικών της NASA είναι ότι η «παράξενη» πέτρα αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου πετρώματος το οποίο έσπασε και εκείνη παρασύρθηκε από τις ρόδες του ρομπότ καταλήγοντας στο επίμαχο σημείο των φωτογραφίσεων.

Οι αναλύσεις που διεξήγαγαν τα όργανα του Curiosity αποκάλυψαν την παρουσία μαγγανίου και θείου, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υδατοδιαλυτές ουσίες συγκεντρώθηκαν στον βράχο λόγω της δράσης του νερού. Οι ειδικοί της NASA εικάζουν ότι αυτή η γεωλογική διεργασία συνέβη σχετικά πρόσφατα στο υπέδαφος του Άρη και στη συνέχεια υπήρξε διάβρωση στον βράχο με αποτέλεσμα να αποσπαστούν κάποια τμήματά του, ένα εκ των οποίων ήταν αυτό που τελικά κατέληξε στις ρόδες του Curiosity.

 

Επιμέλεια : Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.