15 Απριλίου: Ολική σεληνιακή έκλειψη!

Ολική σεληνιακή έκλειψη θα συμβεί στις 15 Απριλίου, η πρώτη για το 2014. Δυστυχώς η έκλειψη ΔΕΝ θα είναι ορατή από την Ελλάδα. Ένα μόνο μικρό μέρος της δυτικής Ευρώπης θα παρατηρήσει την έκλειψη κατά την δύση της Σελήνης, ολόκληρο το φαινόμενο θα είναι ορατό στην Βόρεια Αμερική και στην δυτική Νότια Αμερική, ενώ τμήματα της Αυστραλίας θα το παρατηρήσουν κατά την ανατολή της Σελήνης. Η ολική έκλειψη θα κρατήσει 78 ολόκληρα λεπτά.

Το τόσο σημαντικό με τις σεληνιακές εκλείψεις είναι το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να τις δει ακόμα και με γυμνό μάτι, αντίθετα με τις ηλιακές εκλείψεις. Δεν χρειάζονται ούτε κιάλια ή τηλεσκόπια, αρκεί ένας καθαρός ουρανός.

Η σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Γη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και το γεμάτο φεγγάρι (δηλαδή στην φάση της Πανσελήνου). Έτσι, μπλοκάρει το φως από τον Ήλιο και ρίχνει τη σκιά της στη Σελήνη. Επειδή το φως δεν φτάνει στην Σελήνη απευθείας από τον Ήλιο, αλλά περνάει από την γήινη ατμόσφαιρα και «φιλτράρεται», κάνει το φεγγάρι να μοιάζει πιο κοκκινωπό.

Αν και υπάρχει κάθε μήνα Πανσέληνος, δεν συμβαίνει και κάθε μήνα έκλειψη, αφού η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη με την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο δημιουργούνε μια γωνία 5ο 8’ . Οι δύο τροχιές τέμνονται στην ουράνια σφαίρα σε δύο σημεία που ονομάζονται αναβιβάζων σύνδεσμος και καταβιβάζων σύνδεσμος. Η ευθεία που συνδέει τους δύο συνδέσμους ονομάζεται γραμμή των συνδέσμων. Για να ευθυγραμμιστούν τα τρία ουράνια σώματα θα πρέπει ο Ήλιος και η Σελήνη να βρίσκονται κοντά στους συνδέσμους αυτούς. Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται ταυτόχρονα κοντά στον ίδιο σύνδεσμο (σύνοδος) τότε έχουμε έκλειψη Ηλίου, ενώ όταν τα δύο ουράνια σώματα βρίσκονται σε διαφορετικούς συνδέσμους (αντίθεση) τότε συμβαίνει έκλειψη της Σελήνης.

Οι σεληνιακές εκλείψεις δεν είναι σπάνιες, αφού συμβαίνουν περίπου δυο φορές τον χρόνο, αλλά δεν είναι όλες ολικές, και μερικές είναι τόσο εξασθενημένες ώστε η σκιά παρατηρείται δύσκολα. Η έκλειψη της 15ης Απριλίου είναι αρκετά ιδιαίτερη, αφού είναι η πρώτη από τις τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις που θα συμβούν τους επόμενους 6 μήνες.

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.