14 Απριλίου 1629. Γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς

christiaan_huygens_02Γεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς, (Christian Huygens, 1629 – 1695), που ασχολήθηκε με την κυματική θεωρία του φωτός, τελειοποίησε την αστρονομική διόπτρα και ανακάλυψε το πραγματικό σχήμα των δακτυλίων του Κρόνου (1659). Το 1655, κατασκεύασε ένα βελτιωμένου τύπου τηλεσκόπιο, μαθαίνοντας την τέχνη της κατασκευής του, λειαίνοντας φακούς, και με αυτό ανακάλυψε τον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου. Ανακάλυψε, επίσης, τη φύση των «λαβίδων» ή «βραχιόνων» του Κρόνου, που θεώρησε ότι ήταν ένας δακτύλιος (1659), ενώ μελέτησε ιδιαίτερα το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Επηρεασμένος από τις απόψεις του Πλουτάρχου έγραψε στο βιβλίο του «Κοσμοθεωρός», ότι θα ήταν παράλογο αν οι άλλοι πλανήτες ήταν τελείως έρημοι, γιατί τότε θα ήταν άχρηστοι!

 

Ο σπουδαίος αυτός Ολλανδός φυσικός πρότεινε την ιδέα ότι το φως δεν αποτελείται από σωματίδια, αλλά από μικρά κύματα φωτός. Υπέθεσε μάλιστα ότι τα διάφορα χρώματα των φωτεινών ακτίνων οφείλονται στα διαφορετικά μήκη κύματος, που χαρακτηρίζουν κάθε χρώμα.

Προς τιμήν του, δόθηκε το όνομά του στο διαστημικό σκάφος «Χόιχενς», το οποίο, το 2005, προσεδαφίστηκε στον Τιτάνα, το δορυφόρο του Κρόνου και ανήκε στο δίδυμο «Κασίνι – Χόιχενς».

 

 

Πηγή: astronomos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.