Το φίδι ξαναβγήκε από το αβγό του

Εντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε κάθε δημοκρατικό πολίτη η άνοδος που κατέγραψε η Χρυσή Αυγή, κυρίως στον Δήμο Αθηναίων – όπου η αποχή άγγιξε το 50% – και στην Περιφέρεια Αττικής, στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το φίδι ξαναβγήκε από το αβγό του

Ωστόσο, το ακροδεξιό μόρφωμα αποδυναμώθηκε στον Δήμο Πειραιά, όπου είχε και συνεχίζει να έχει εντονότατη παρουσία, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες δείχνει να κρατάει τα εκλογικά ποσοστά που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 και κυμαίνονται στο 5-8%.

Οπως αποδεικνύεται, η μεγάλη δύναμη της Χρυσής Αυγής είναι το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου κατάφερε να αυξήσει αισθητά τα εκλογικά ποσοστά της. Η εκρηκτική άνοδος δείχνει ότι το «φίδι ξαναβγήκε από το αβγό» και απειλεί να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μη βρεθεί εγκαίρως το αντίδοτο και η ακροδεξιά οργάνωση να μετατραπεί σε παράγοντα του πολιτικού σκηνικού και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας.

Το ψηφοδέλτιο του υπόδικου βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» έλαβε ποσοστό 16,24%, διπλασιάζοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012, στις οποίες είχε λάβει στην Α’ Αθηνών ποσοστό 7,81%. Μάλιστα, στο 4ο διαμέρισμα (Κολωνός, Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Πατήσια) και 6ο (Κυψέλη, Πατήσια, Αγ. Παντελεήμονας) του Δήμου Αθηναίων ο χρυσαυγίτης βουλευτής έλαβε τις περισσότερες ψήφους που σε ποσοστά άγγιξαν το 20%. Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα (σε ποσοστό ενσωμάτωσης 80%) ο συνδυασμός του Ηλ. Κασιδιάρη θα καταλάβει 4 έδρες στον δήμο και η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι άκρως ανησυχητική.

Το φίδι ξαναβγήκε από το αβγό του

Παρά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη δράση της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα του Ηλ. Κασιδιάρη, αυξήθηκε η δύναμη της οργάνωσης στον δήμο. Ομως η «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» τερμάτισε στην τέταρτη θέση πίσω από τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, μολονότι ο Κασιδιάρης είχε μετατρέψει τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων σε προσωπικό στοίχημα και είχε εξαπολύσει χυδαίες καταγγελίες υποστηρίζοντας ότι διώκεται ποινικά από τη Δικαιοσύνη για να μην εκλεγεί δήμαρχος. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις: «Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, αντιμέτωποι με παράνομες διώξεις, με τον αρχηγό και σχεδόν τους μισούς βουλευτές μας στη φυλακή, χωρίς κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο, με δολοφονίες νέων παιδιών έξω από τα γραφεία μας και μέσα σε απόλυτη συνωμοσία σιωπής καταφέραμε να πετύχουμε ραγδαία άνοδο των ποσοστών μας», ενώ έσπευσε να ανακηρύξει τη Χρυσή Αυγή σε «πραγματικό νικητή των σημερινών εκλογών».

Σήμα κινδύνου
«Ολοι πρέπει να ανατριχιάζουμε»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά ποσοστά του Ηλ. Κασιδιάρη έκρουσαν και οι παρατάξεις του δημοκρατικού τόξου. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός των δημοκρατικών πολιτών», ενώ το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Ανδρέας Παπαδόπουλος τόνισε σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον Alpha: «Ανατριχιάζω που βλέπω ότι ένας στους έξι συμπολίτες μας ψήφισαν έναν νεοναζί υποψήφιο. Ολοι πρέπει να ανατριχιάζουμε με τις ψήφους που πήραν δύο νεοναζί υπόδικοι».

Στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Παναγιώταρος με την «Ελληνική Αυγή για την Αττική» συγκέντρωσε ποσοστό 11,19%. Η Χρυσή Αυγή στην Α’ Αθηνών είχε λάβει 7,81% στις εθνικές εκλογές, στη Β’ Αθηνών 6,38% στην Α’ Πειραιώς 8,23%, στη Β’ Πειραιώς 9,28%, στην Αττική 9,96%. Ο μέσος όρος του ακροδεξιού μορφώματος ήταν το 2012 στο 8% και σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει αυξήσει τα ποσοστά του. Ωστόσο, σε σχέση με τον Δήμο Αθηναίων η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια Αττικής είναι μικρότερη. Ο Ηλ. Παναγιώταρος πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό στην εκλογική Περιφέρεια Δυτικής Αττικής. Αμέσως μετά οι περισσότερες ψήφοι ήρθαν από την Περιφέρεια Νήσων, στην οποία υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης της Χρυσής Αυγής είναι ο Μιχάλης Παπαδημητρίου «πυρηνάρχης» Σαλαμίνας.

Αποδυνάμωση
Καθίζηση στον Δήμο Πειραιά

Καθίζηση υπέστη στον Δήμο Πειραιά η Χρυσή Αυγή, με τον υποψήφιό της Νικόλαο Κούζηλο να συγκεντρώνει ποσοστό 5,63%. Οι πολίτες που ψήφισαν τον υποψήφιο της ΧΑ ήταν πολύ λιγότεροι απ’ όσους στήριξαν την οργάνωση στις εθνικές εκλογές του 2012. Τότε, στην Α’ Πειραιώς είχε πάρει ποσοστό 8,23%, αλλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο βουλευτής της ΧΑ δεν κατάφερε να πάρει πάνω από μία έδρα στον δήμο. Οπως φαίνεται, η Χρυσή Αυγή αποδυναμώνεται εντυπωσιακά στον Πειραιά, όπου διατηρεί μεγάλο αριθμό τοπικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή και τα μέλη των οποίων έχουν κατηγορηθεί για σωρεία ποινικών αδικημάτων που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Η υποχώρηση των ποσοστών της είναι εντυπωσιακή και αναμενόμενη η πέμπτη θέση που καταλαμβάνει ο συνδυασμός «Ελληνική Αυγή για τον Πειραιά» του Νίκου Κούζηλου.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος που διεκδίκησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης έλαβε ποσοστό 7,78% και πήρε την τέταρτη θέση και δύο έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η Χρυσή Αυγή είχε εκλέξει βουλευτή στις εθνικές εκλογές του 2012 με ποσοστό που έφτασε το 6,78% στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η μικρή άνοδος, της μίας ποσοστιαίας μονάδας που καταγράφει η «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη», δείχνει πως διατηρούνται τα ποσοστά της οργάνωσης στη συμπρωτεύουσα. Παραμένει ωστόσο άνοδος, έστω και ανεπαίσθητη και είναι ακόμη ένα ανησυχητικό καμπανάκι για την κοινωνία και τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.

Κεντρική Μακεδονία
Μικρή άνοδος για Χρυσομάλλη

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Νίκος Χρυσομάλλης έλαβε ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αρτ. Ματθαιόπουλο. Η «Ελληνική Αυγή για την Κεντρική Μακεδονία» πήρε ποσοστό 8,82% καταγράφοντας κι εδώ μικρή άνοδο. Η Χρυσή Αυγή στην Α’ Θεσσαλονίκης είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του 2012 ποσοστό 6,78%, στη Β’ Θεσσαλονίκης 7,75%, στον Ν. Ημαθίας 7,92%, στον Ν. Κιλκίς 7,79% στον Ν. Πιερίας 6,98%, στον Ν. Χαλκιδικής 6,20%, στον Ν. Σερρών 7,13%, στον Ν. Πέλλας 7,35%. Ενα ακόμη μεγάλο στοίχημα της Χρυσής Αυγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν η υποψηφιότητα του προφυλακισμένου βουλευτή Μαγνησίας Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Ο χρυσαυγίτης επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία» πήρε ποσοστό 6,92% και δύο έδρες στην περιφέρεια. Και πάλι η Χρυσή Αυγή δεν σημείωσε άνοδο, ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι δείχνει να παίρνει τα ίδια ποσοστά με τις εθνικές εκλογές. Το 2012 είχε λάβει στον Ν. Μαγνησίας ποσοστό 7,43%, στον Ν. Λάρισας 6,5%, στον Ν. Τρικάλων 5,56%, στον Ν. Καρδίτσας 6,59%.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας η Χρυσή Αυγή έχει πάρει περίπου τα ίδια ποσοστά με τις εθνικές εκλογές. Σε κάποιες έχει αποδυναμωθεί, σε άλλες κατέγραψε μία μικρή άνοδο. Τα ποσοστά της κυμαίνονται από 3,92% μέχρι και 8,95% και παρουσιάζουν σταθερότητα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Πηγή: ethnos.gr