Τεστ για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Στην κορυφή μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, σύμφωνα με τη λίστα που ανακοίνωσε το oλλανδικό ανώτατo ίδρυμα Leiden.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 288 ευρωπαϊκών ΑΕΙ, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας, καταλαμβάνοντας την 150ή θέση. Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, στη 210η θέση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ δύο θέσεις χαμηλότερα βρίσκεται το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (234η θέση), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (248η) και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας (257η).

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σύμφωνα με την αξιολόγηση του oλλανδικού πανεπιστημίου βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των αντίστοιχων ελληνικών σχολών. Στις Φυσικές Επιστήμες, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ 288 ευρωπαϊκών ΑΕΙ και ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση, στην 150ή θέση, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στις Κοινωνικές Επιστήμες, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταλαμβάνει την 103η θέση και είναι το πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ. Στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, τα ελληνικά ιδρύματα κατατάσσονται σε χαμηλές θέσεις καθώς από τα 216 που αξιολογούνται, το Αριστοτέλειο είναι στην 145η θέση, το ΕΜΠ στην 149η και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην 173η.

Αν δούμε την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων μεταξύ των 750 κορυφαίων ΑΕΙ παγκοσμίως που αξιολογούνται, ξεκινούν από την 333η θέση (Κρήτης), την 450ή καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την 454η το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την 506η το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Καποδιστριακό την 548η και το Πανεπιστήμιο Πατρών την 588η.

Μεθοδολογία
Στην αξιολόγηση Leiden 2014 εκτιμήθηκε η επιστημονική απόδοση 750 μεγάλων πανεπιστημίων και χρησιμοποιήθηκε αυστηρή μεθοδολογία με πολλαπλούς βιβλιομετρικούς δείκτες.

Αναφορικά με την κατάταξη των πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο, από τα 750 που αξιολογήθηκαν φαίνεται πως στις πρώτες 20 θέσεις υπάρχουν μόνο αμερικάνικα ιδρύματα με εξαίρεση το βρετανικό Κέμπριτζ που κατατάσσεται στη 19η. Στην πρώτη τριάδα περιλαμβάνεται το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, ακολουθεί το φημισμένο ΜΙΤ και έπεται το Χάρβαρντ.

Σχετικά με την κατάταξη των ευρωπαϊκών ΑΕΙ, κυριαρχούν τα βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.