Τελικά τι θα γίνει στο Παλαιόκαστρο; ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ;

20110112XYTY-XYTA.jpg---Γραφει ο ιστοριοδίφης

Ανατρέχω σε δημοσιευματά παλαιοτε΄ρων ετων σταματώ 26/1/2011

 

Μεταφέρω από το αρχειο της εφημερίδος ΣΗΜΕΡΙΝΗ

 

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση -ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από τους Σερραίους αιρετούς

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Σερρών και των δημάρχων Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης, Σιντικής, Βισαλτίας και Αμφίπολης-Τι λέει ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΜΘ Θύμιος Σώκος

 

Τα «πάνω κάτω» φέρνει η εξέλιξη που σημειώθηκε κατά τη σύσκεψη των αιρετών α΄και β΄βαθμού του Νομού Σερρών με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μακεδονίας Θράκης κ. Θύμιο Σώκο. Κατά τη συνάντηση γνωστοποιήθηκε από το γ.γ. η λειτουργία ΧΥΤΑ στο Παλιόκαστρο Σερρών, όπου σημειωτέον κατασκευάζεται ο ΧΥΤΥ. Η τοποθέτηση του κ. Σώκου εξέπληξε τους Σερραίους αιρετούς και προκάλεσε τις αντιδράσεις όλων των δημάρχων του νομού Σερρών, του προέδρου της ΕΣΑΝΣ, Ισαάκ Ρίζου και του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη. Έτοιμοι να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις φαίνεται να είναι και οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου Σερρών, σε περίπτωση που, εντός του πρώτου εξαμήνου 2011, ο Χ.Υ.Τ.Υ. της περιοχής λειτουργήσει ως Χ.Υ.Τ.Α.

 

Τη μεγάλη ανατροπή στο έργο του ΧΥΤΥ προκαλεί η πρόταση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, ΕυθυμίουΣώκου στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη και τους δημάρχους του νομού Σερρών, να ξεκινήσει να λειτουργεί το έργο ως ΧΥΤΑ!!! Και φυσικά οι αντιδράσεις είναι έντονες!!!

20110126MVYSIADHS.jpg----

«Κακοί δαίμονες οι υπηρεσιακοί παράγοντες»

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» καταφέρθηκε κατά υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους οποίους χαρακτήρισε «κακούς δαίμονες» και τόνισε ότι εξαιτίας των εμμονών που έχουν παρουσιάζονται όλα τα προβλήματα. «Θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο γενικός γραμματέας θα δείξει κατανόηση ,καθώς είναι καινούργιος και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, επηρεάστηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι ο κακός δαίμων στην περιοχή μας. Όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα στερεά απόβλητα οφείλονται στην εμμονή και στις απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων».

Σημειώνονταςότι όλοι οι δήμαρχοι του νομού Σερρών διαφωνούν με την πρόταση του γενικού γραμματέα , ο κ. Μωυσιάδης σημείωσε πως αυτό δεν θα περάσει έτσι.

«Σαφέστατα θέλουμε ΧΥΤΥ και κάποιοι που θέλουν να πουν ότι είτε ΧΥΤΑ είτε ΧΥΤΥ είναι το ίδιο πράγμα νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν και θίγουν τη νοημοσύνη μας. Πρέπει να γίνει ΧΥΤΥ, θέλουμε να γίνει ΧΥΤΥ και από κει και πέρα αν θέλουν κάποιοι να λειτουργήσουν «μπαλώνοντας» τα πράγματα και σχεδιάζοντας ημιτελώς, δηλαδή χωρίς να γίνεται πλήρης επεξεργασία των απορριμμάτων που είναι απαραίτητη και για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα μόλυνσης, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Έρχονται λοιπόν κάποιοι και λένε ότι πρέπει να έρθουν να ελέγξουν τη μονάδα επεξεργασίας και επειδή αυτή δεν είναι ακόμη έτοιμη και θα πρέπει να εναποθέτουμε σκουπίδια τα οποία δεν θα είναι επεξεργασμένα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν συμφωνούμε και λέμε ότι θα πρέπει μέχρι να ετοιμαστεί η μονάδα να πηγαίνουν τα σκουπίδια κάπου αλλού. Και το κάπου αλλού είναι όσο μπορούν να λειτουργήσουν ΧΑΔΑ να πηγαίνουν εκεί και όταν κλείσουν η ΧΑΔΑ να προχωρήσει η επέκταση του ΧΥΤΑ των Σερρών, η οποία είναι εγκεκριμένη, έχει και περιβαλλοντολογική αδειοδότηση και έχει χρηματοδότηση και τα σκουπίδια να εναποτίθενται εδώ. Αυτή είναι η θέση η δική μας και σαν πολίτης των Σερρών είμαι ανυποχώρητος».

20110126KOTSAKIAXIDHS.jpg-- 

«Δεν δεχθήκαμε»

Ο δήμαρχος Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσαχιακίδης έδειξε έκπληκτος από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα καθώς αντί για ΧΥΤΥ προκύπτει ΧΥΤΑ!

«Πήγαμε στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα για να συζητήσουμε για τα απορρίμματα κι εκεί που περιμέναμε να δοθεί μία λύση, τελικά προέκυψε νέο πρόβλημα: ξαφνικά, αντί για ΧΥΤΥ, μας προέκυψε ΧΥΤΑ στο Παλαιόκαστρο! Φυσικά εμείς δεν δεχτήκαμε αυτή την προοπτική και αντιδράσαμε, κυρίως εγώ που στα όρια του δήμου μου πρόκειται να λειτουργήσει. Η σύσκεψη έληξε χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση και αυτό που ζήτησα εγώ από τον κ. Σώκο είναι να επαναπροσδιορίσει τις θέσεις και τις απόψεις του. Τόσα χρόνια κάναμε έναν τεράστιο αγώνα για να πείσουμε την κοινωνία να δεχτεί το ΧΥΤΥ και τώρα που ωρίμασε η ιδέα στη συνείδηση του κόσμου να μας προκύπτει ΧΥΤΑ; Ο ίδιος υποστήριζε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ κι εμείς από πλευράς μας επιμέναμε πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε με μία τέτοια προοπτική. Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και τονίζω ότι οι κάτοικοι του Παλαιοκάστρου και του Μελενικιτσίου και ολόκληρου του πρώην δήμου Σκοτούσσας έχουν δήμαρχο που θα διαχειριστεί με τον δυναμικότερο τρόπο το θέμα. Και ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να λειτουργήσει ο χώρος ως ΧΥΤΑ».

20110126KARYDAS 

Το θέμα θέλει ψυχραιμία»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σιντικής, Απόστολος Καρύδας υπογράμμισε πως αυτό που κατάλαβε από όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση είναι πως η κατασκευή του εργοστασίου δεν είναι διασφαλισμένη και θα υπάρχει κοινή γραμμή από το νομό Σερρών για την υλοποίηση αυτού του έργου. «Το θέμα θέλει ψυχραιμία και πάνω απ’ όλα να έρθει ο γενικός γραμματέας εδώ και εκεί με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη και των δημάρχων να γίνει μία ανοικτή ενημέρωση, να καταλάβουμε που ακριβώς βρισκόμαστε και που μπορούμε να βοηθήσουμε».

 20110126DAIRATZHS.jpg----

«Θα υπάρξουν αντιδράσεις»

Ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης, Ανδρέας Δαϊρετζής υπογράμμισε ότι η λύση που προτάθηκε προκαλεί αντιδράσεις, ενώ πάλι καταφέρθηκε κατά του τ. νομάρχη Σερρών, Στέφανου Φωτιάδη αλλά και των βουλευτών του νομού Σερρών λέγοντας πως με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα αποδεικνύεται το ψέμα – όπως είπε – του πρώτου, του νομαρχιακού συμβουλίου και όλων των βουλευτών. «Μέχρι τώρα μας παραμύθιαζαν ότι θα γίνει ΧΥΤΥ στο νομό Σερρών», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης.

Παράλληλα στάθηκε στο θέμα των ΧΑΔΑ και τη νέα διορία που δόθηκε έως τον Ιούνη και σημείωσε πως αυτή η παράταση που δόθηκε δεν είναι λύση. Στο δήμο μας έχουμε δεχθεί και καταγγελία και μηνύσεις για τους δύο ΧΑΔΑ, αλλά αυτό μόνο σε εμάς, ενώ την ίδια στιγμή και σε άλλες περιοχές λειτουργούν παράνομοι ΧΑΔΑ. Τώρα εγώ που ήμουν παράνομος γίνομαι νόμιμος.

«Η πρόταση η δική μου ήταν κάθε δήμος και ένας ΧΑΔΑ και η μοναδική απάντηση που έλαβα ήταν πως δόθηκε μία παράταση έως τέλη Ιουνίου. Από κει και πέρα στάθηκε στο θέμα του ΧΥΤΑ και σύμφωνα με τα λεγόμενα του τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται και θα πηγαίνουμε τα απορρίμματα εκεί. Ξεκαθάρισε πως στα πρώτα στάδια θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΑ και στην πορεία θα γίνει ΧΥΤΥ».

20110126KALAITZHS.jpg--- 

«Δύσκολα βλέπω να γίνεται ο ΧΥΤΥ»

Ο δήμαρχος Βισαλτίας, Δημήτρης Καλαϊτζής εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και εξέφρασε την έντονη αμφιβολία του για το αν θα γίνει ποτέ τελικά ο ΧΥΤΥ στο νομό Σερρών. «Πολύ δύσκολο το βλέπω να πραγματοποιείται αυτό το έργο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Η αντίδραση μας απέναντι στην πρόταση για ΧΥΤΑ κι όχι ΧΥΤΥ ήταν άμεση καθώς ανατρέπονται τα πάντα. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να κλείσουμε όλους τους ΧΑΔΑ μέχρι 30 Ιουνίου. Έτσι όπως μας έδειξαν την κατεύθυνση, όλα τα σκουπίδια μετά τη λήξη της παράτασης θα πρέπει να πάνε στο Παλαιόκαστρο και αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με την επέκταση του ΧΥΤΑ του δήμου Σερρών, όπου υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προτείνεται το ποσό αυτό να δαπανηθεί σε άλλα έργα.

 20110126BOGITZHS.jpg---

«Ίδωμεν»

Ο κ. Γιώργος Βογιατζής, δήμαρχος Αμφίπολης δήλωσε πως όλοι αντιλήφθηκαν πως υπάρχει μία σπουδή εκ μέρους της πολιτείας να κλείσουν οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. «Ο Γενικός εμφανίστηκε αντίθετος στην επέκταση του δημοτικού ΧΥΤΑ των Σερρών, γιατί θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα την ώρα που ο κεντρικός ΧΥΤΥ είναι σχεδόν έτοιμος. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως θα βοηθήσει όσο μπορεί για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας και δήλωσε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να εξευρεθούν τα χρήματα, που δεν είναι και λίγα, αλλά αγγίζουν τα 40 εκ. ευρώ. Όσο για τη διαφορά περί ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ, ο ίδιος την εντοπίζει μόνο στο χρόνο ζωής των δύο χώρων, με τον πρώτο να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Για τις εξελίξεις θα μας ενημερώσει σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα, ωστόσο το θέμα είναι τι θα κάνουμε τα σκουπίδια τώρα. Οι δήμαρχοι ζήτησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι ΧΑΔΑ για ένα εξάμηνο, ο δικό μας στο Ροδολίβος έχει έγκριση λειτουργίας, αλλά το πρόβλημα για τον δήμο μας θα παραμείνει ακόμη κι αν λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ, γιατί αν δεν γίνει σταθμός μεταφόρτωσης τα έξοδα για τη μεταφορά των σκουπιδιών θα είναι τεράστια. Το δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής πάντως είχε λάβει απόφαση για παραχώρηση χώρου με σκοπό τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης, αν το έργο δεν προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί στον δήμο Νέας Ζίχνης».

Ειρήνη Παπαδάκη

20110126SOKOS

Τι δήλωσε ο Θύμιος Σώκος μετά τη συνάντηση με τους αιρετούς των Σερρών

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Θύμιου Σώκου μετά τη συνάντηση με τους αιρετούς (Α΄και Β΄βαθμού) της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει ως εξής:

«Ο Νομός Σερρών έχει ένα υψηλό επίπεδο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και είναι έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η ολοκλήρωση του όλου συστήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο Νομό Σερρών έχουν υλοποιηθεί έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι ορατές και θα πρέπει να αξιοποιηθούν επειδή τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι λίγα και πρέπει να δαπανώνται με προσοχή και αίσθημα ευθύνης».

 

Πηγή: dovites.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.