Συμβουλές για τη προστασία των πολιτών ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών

  kalokeriΣτο σύγχρονο και συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, η ασφάλεια αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της διαμόρφωσης της ποιότητας της ζωής, της κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης.

 Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας με ενιαία, συλλογική, συντονισμένη δράση όλων των υφιστάμενων Υπηρεσιών της συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και συμβουλεύει τους πολίτες ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών για την ατομική και οικογενειακή τους προστασία.

 

 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ

  Ασφαλίστε τις κεντρικές και τις δευτερεύουσες θύρες σε οποιοδήποτε όροφο και ειδικότερα σε μονοκατοικίες.

 Να φροντίσετε να απομακρύνεται κάτω από την οικία σας οποιοδήποτε αντικείμενο που βοηθάει τους διαρρήκτες να σκαρφαλώσουν σε ένα μπαλκόνι, κυρίως χαμηλών ορόφων.

    Μην αφήνετε ποτέ μεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελματικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στην οικία σας.

    Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

    Χρησιμοποιήστε περσίδες ή κουρτίνες που θα αποτρέπουν το διαρρήκτη να δει μέσα στην οικία και να διακρίνει κάποια αντικείμενα που πιθανόν ν αποτελούν στόχο.

    Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Σε περίπτωση κλοπής, μην μπαίνετε μέσα και ειδοποιήστε το “100” ή το Τμήµα Ασφαλείας της περιοχής σας. Μην αγγίζετε τους χώρους όπου κινήθηκαν οι δράστες μέχρι να έρθει η Αστυνομία, τυχόν εργαλεία διάρρηξης ή άλλα αντικείμενα που άφησαν οι διαρρήκτες πίσω τους.

 

 ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΥΣ «ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ» και τους «ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΕΣ»

    Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.

    Προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

    Μην βάζετε τα πορτοφόλια σε εξωτερικές τσέπες ή στην πίσω τσέπη του παντελονιού.

    Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες.

    Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.

    Μην διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.

    Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφθείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.

    Μην αφήνετε τσάντες ή χρήματα που έχετε πρόσφατα αναλάβει από Τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητό σας.

    Μην αφήνετε τις τσάντες έξω από δοκιμαστήρια καταστημάτων ρούχων.

    Μην αφήνετε τις τσάντες σε διπλανές καρέκλες ή τραπέζια καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΜΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ

 Να έχετε γνώση και επικοινωνία με τους γείτονές σας. Έχει παρατηρηθεί ότι σε γειτονιές που οι κάτοικοι έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους, τα ποσοστά ληστειών είναι χαμηλότερα καθώς μπορεί να εντοπιστεί ευκολότερα ένας ξένος.

    Να φροντίστε να μείνετε μακριά από στενά σοκάκια ή σκοτεινούς δρόµους.

    Στους χώρους εργασίας σας μην γυρνάτε την πλάτη σας στους πελάτες και δώστε προσοχή σε πελάτες με μυστήρια νευρική συμπεριφορά και εμφάνιση.

    Ο σκοπός των διαρρηκτών δεν είναι ποτέ ο φόνος. Ο φόνος προκύπτει στον πανικό που προκαλείται από την αντίδραση των θυμάτων (χτυπήματα εκφοβισμού) ή από την προσπάθεια των ληστών να περιορίσουν το θύμα (φίμωση, δέσιμο, κλπ.) που προκαλεί τον θάνατό του.

    Σε ένοπλη ληστεία μην επιχειρήσετε να τους βγάλετε την κουκούλα ή να τους αναγνωρίσετε. Ίσως χάσετε την ζωή σας, αφού οι ληστές δεν θέλουν να αφήσουν μάρτυρες πίσω τους. Παρατηρήστε την φυσική εμφάνιση των ληστών π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, κλπ. έτσι ώστε να βοηθήσετε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες.

 

Ν Α ΘΥΜΑΣΤΕ

Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί ή εάν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο που παραπέμπει σε κλοπή, διάρρηξη, ληστεία ή άλλη αξιόποινη πράξη, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).

 Περισσότερες συμβουλές στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας: www.hellenicpolice.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.