Συλλήψεις στο κύκλωμα με τις έτοιμες πτυχιακές/διπλωματικές εργασίες!

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του οποίου οι διαχειριστές του αναλάμβαναν την εκπόνηση και επιμέλεια πανεπιστημιακών εργασιών έναντι αμοιβής.

Ο κατηγορούμενος είχε στρατολογήσει τουλάχιστον 25–30 τελειόφοιτους φοιτητές διαφόρων σχολών, οι οποίοι ανακάτευαν τα copy paste που είχαν συλλέξει με άγνωστο τρόπο άλλοι 70–80 φοιτητές – «δορυφόροι» της παράνομης ομάδας σε διάφορες πανεπιστημιακές σχολές.

Αυτό το σημείο αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής αστυνομικής έρευνας, πώς δηλαδή οι φοιτητές κατάφερναν να αποσπούν εργασίες άλλων φοιτητών, να τις αντιγράφουν, να ανακατεύουν τα κομμάτια τους, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η αντιγραφή, και να φτιάχνουν μια νέα εργασία προς παράδοση.

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να έχει γίνει με δύο τρόπους, είτε μέσα από τα γραφεία των καθηγητών είτε από τις βάσεις των αρχειακών δεδομένων των πανεπιστημίων που ήταν καταχωρισμένες οι εργασίες.

Διδακτορικό – διατριβή: 12.000 ευρώ.
Μάστερ – μεταπτυχιακά: 6.000 – 8.000 ευρώ.
Πτυχιακή – διπλωματική: 2.000 – 3.000 ευρώ.

Αυτό ήταν το τιμολόγιο των πανεπιστημιακών και διπλωματικών εργασιών που μπορούσαν να αγοράσουν οι «κακοί» φοιτητές μέσω προφίλ στο Facebook, το οποίο διαχειριζόταν ο 47χρονος έξυπνος – άνεργος, όπως τον χαρακτήρισαν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα χρήματα που έχουν εξοικονομηθεί από το κύκλωμα τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριότητάς του φαίνεται να κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10 εκατομμύρια ευρώ, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας, εκτιμώντας ότι 1.000–2.000 φοιτητές αγόρασαν εργασίες από αυτό.

 

 

 

 

 

 

 
Πηγή: neolaia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.