Σαν σήμερα… στην Αστρονομία

jan_oortΓεννιέται ο Ολλανδός αστρονόμος Γιαν Ορτ (Jan Oort, 1900 – 1992), που ασχολήθηκε (όπως και ο Λίντμπλαντ) με τη δομή του Γαλαξία μας και ανακάλυψε (1927) την περιστροφή γύρω από το κέντρο του. Προσδιόρισε, ακόμη, τη μάζα του, από τη μελέτη της κινήσεως των αστέρων και της κατανομής τους στο Διάστημα (1932). Υπολόγισε, επίσης, τις σταθερές που φέρουν το όνομά του.

Για την προέλευση των κομητών ο Ορτ διατύπωσε τη θεωρία (1950), που είναι παραδεκτή σήμερα, ότι στα όρια του πλανητικού μας συστήματος βρίσκεται το λεγόμενο «νέφος του Ορτ», από το οποίο προέρχονται τόσο οι περιοδικοί όσο και οι μη περιοδικοί κομήτες.

Το άλλο επιστημονικό του έργο αναφέρεται, κυρίως, στον τομέα της δυναμικής και της δομής των γαλαξιών. Μετά τη διατύπωση, το 1925, από τον Λίντμπλαντ, της θεωρίας του περί της περιστροφής του γαλαξιακού μας συστήματος, ο Ορτ προχώρησε, δυο χρόνια αργότερα, σε τροποποίησή της, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα, που είχαν στο μεταξύ προκύψει, προσδίδοντας έτσι σ’ αυτή τη μορφή, με την οποία εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Οι επόμενες εργασίες του είχαν ως βασικό αντικείμενο την επαλήθευση και υποστήριξη της παραπάνω θεωρίας. Η ανακάλυψη, το 1951, των ραδιοκυμάτων μήκους κύματος 21 εκ., που παράγονται από το υδρογόνο του μεσοαστρικού χώρου, του πρόσφερε μια νέα μέθοδο χαρτογράφησης της σπειροειδούς δομής του Γαλαξία.

Το 1924, ο Ορτ διορίστηκε ως αστρονόμος του Αστεροσκοπείου του Λέιντεν, του οποίου έγινε διευθυντής το 1945. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1970.francis_baily_english_astronomer-spl

 

Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος Φρανσις Μπαίηλυ (Francis Baily, 1774 – 1844), που κατά την ηλιακή έκλειψη της 15ης.5.1836, ανακάλυψε  τις «χάντρες Μπαίηλυ», οι οποίες παρουσιάζονται στα όρια του ηλιακού δίσκου.

 Ο Μπαίηλυ, το 1820, συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, η οποία, το 1827, του απένειμε το χρυσό βραβείο της για τη σύνταξη καταλόγου από 2.881 αστέρες του ουρανού για λογαριασμό της, ενώ αναθεώρησε το Αλμανάκ του Βρετανικού Ναυτικού, που περιείχε σωρεία λαθών. Επίσης αναθεώρησε και άλλους καταλόγους αστέρων, επανέλαβε τα πειράματα του Κάβεντις (Henry Cavendish) για τον προσδιορισμό της πυκνότητας της Γης και υπολόγισε το ελλειψοειδές σχήμα της.

 

bokΓεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος, ολλανδικής καταγωγής Μπαρτ Μποκ(Bart Bok, 1906 – 1983), που ασχολήθηκε με τη μελέτη των σφαιριδίων, τα οποία φέρουν το όνομά του, δηλ. των μικρών σκοτεινών νεφών, τα οποία παρατηρούνται με φόντο ορισμένα λαμπρά νεφελώματα. Ο Μποκ διατύπωσε την άποψη ότι τα σφαιρίδια αυτά μπορεί να είναι συμπυκνωμένα νέφη μεσοαστρικού αερίου και σκόνης, που βρίσκονται στη φάση της συμπύκνωσής τους σε αστέρες. Ασχολήθηκε επίσης  με τη δομή και την εξέλιξη του Γαλαξία μας.

Ο Μποκ διετέλεσε διευθυντής του αστεροσκοπείου του όρους Στρόμλο της Αυστραλίας (1957 – 1966) και του αστεροσκοπείου Στιούαρντ της Αριζόνας (1966 – 1970). Μαζί με τη σύζυγό του Πρισίλα έγραψε το κλασικό έργο Ο Γαλαξίας (1η έκδοση 1941, 5η έκδοση 1981). Υπήρξε επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (1972 – 1974).

 

 

 

 

 

Πηγή: astronomos.gr

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone