Σαμαράς και Βενιζέλος έθεσαν στην Ανγκελα Μέρκελ το ζήτημα του γερμανικού κατοχικού δανείου

zeugos_573_355Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά είχε το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία έλαβε μέρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος τέθηκε και το θέμα του γερμανικού κατοχικού δανείου.

Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την τελευταία επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012, αλλά και την επίσκεψη της κ. Μέρκελ το φθινόπωρο.

«Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων, σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μία καινούργια μέρα σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με την γερμανίδα καγκελάριο την πρόοδο στην ελληνική οικονομία και την εξέλιξη της ελληνικής προεδρίας. Επίσης, ενημέρωσε και επίσημα για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, η έξοδος στις αγορές με το 5ετές ομόλογο, τόσο με την υπερκάλυψη που υπήρξε, όσοι και με το επιτόκιο και με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών «δείχνει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό και στο μέλλον μας».

«Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, σημείωσε όμως ότι οι εξελίξεις -το πλεόνασμα, η επιστροφή κοινωνικού μερίσματος, η απόφαση του Ecofin και τώρα η έξοδος στις αγορές- δείχνουν ότι οι τεράστιες θυσίες και η υπομονή του ελληνικού λαού «πιάνουν τόπο».

«Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχυθούν, η χώρα επιστρέφει στην ομαλότητα και μπαίνει στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: Να ενισχυθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα «ώστε να δοθούν καινούργιες ανάσες στην ελληνική οικονομία» και να αποκατασταθούν αδικίες -και κυρίως η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων.

Όλες οι προσπάθειες αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα, θέμα το οποίο συζήτησε όπως είπε με την καγκελάριο. 

«Θέλω να ευχαριστήσω για την επίσκεψη, την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού προς την Ελλάδα, για τη στενή μας συνεργασία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα με την ωριμότητα και τις θυσίες του λαού της μπορεί να τα καταφέρει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία της χώρας.

Μέρκελ: Εχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια

Αλλαξαν πολλά τα τελευταία χρόνια, παραδέχτηκε η κυρία Μέρκελ παίρνοντας το λόγο, προσθέτοντας ότι πλέον το βλέμμα στρέφεται στο μέλλον. 

Οι θετικές εξελίξεις, τόνισε, αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις. Η πορεία δεν έφτασε βέβαια στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία (δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα κτλ), συμπλήρωσε.

Με την πολιτική που ακολουθήθηκε, η οποία βέβαια συνεπάχθηκε πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό και δύσκολες αποφάσεις για την πολιτική ηγεσία,

Η ελληνική οικονομία αποκτά πλέον πολλές δυνατότητες, ενώ περιορίζονται οι δυσκολίες επανέλαβε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε και στη χρήσιμη συνάντησή της με νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, της εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους από την ΕΕ συνολικά.

Μήνυμα της καγκελαρίας

Σε ανακοίνωσή της πριν τη συνάντηση, η καγκελαρία υπογράμμισε πως το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα πως «επαινεί την κυβέρνηση για τη συνεπή μεταρρυθμιστική της πορεία» αλλά και πως στηρίζει τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας πως φέτος αναμένονται θετικά πρόσημα στην μεταβολή της ελληνικής οικονομίας.

 
 
 
 
Πηγή:  tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.