Πώς σχηματίστηκε η Σελήνη;

Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Πολλοί μύθοι και θρύλοι υπάρχουν γύρω από αυτήν.

Την παρατηρούμε τόσα χρόνια, πατήσαμε πάνω σε αυτήν, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πως δημιουργήθηκε. Παρακάτω θα δείτε τις κρατούσες θεωρίες επιστημόνων, που προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση της ..

Θεωρία νούμερο 1:

Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως το φεγγάρι σχηματίστηκε κάπου αλλού, ίσως γύρω από κάποιον άλλον πλανήτη, όπως η Αφροδίτη, και τελικά εγκλωβίστηκε στο βαρυτικό πεδίο της Γης. Παρόμοια παραδείγματα είναι ο Φόβος και ο Δείμος του Άρη, οι οποίοι πιστεύεται πως ήταν αστεροειδείς πριν αποκτήσουν τον τίτλο του δορυφόρου.

Η ιδέα αυτή δεν είναι μια πραγματική θεωρία δημιουργίας, αφού αφορά το πώς το φεγγάρι τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη και φυσικά έχει κάποιες καίριες ελλείψεις, όπως η ίδια γεωχημική σύσταση της Γης και της Σελήνης. Τα δυο αυτά σώματα έχουν σχεδόν τις ίδιες αναλογίες ισοτόπων οξυγόνου και αυτό σημαίνει πως διαμορφώθηκαν από την ίδια ύλη.

Θεωρία νούμερο 2:

Η συγκεκριμένη ιδέα προέρχεται μάλλον από τον γιό του Κάρολου Δαρβίνου, Γεώργιο, τον 19ο αιώνα και υποστηρίζει πως η ύλη από την οποία σχηματίστηκε το φεγγάρι εκτοξεύθηκε στο Διάστημα από την πρωτο-Γη, η οποία περιστρεφόταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Οι περισσότεροι επιστήμονες όμως απορρίπτουν την θεωρία διάσπασης, λέγοντας ότι η Γη δεν θα μπορούσε να περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε να εκτοξεύσει τέτοια ποσότητα ύλης. Μια έρευνα όμως που πραγματοποιήθηκε το 2010 έδειξε πως μια φυσική πυρηνική έκρηξη από την μεγάλη συγκέντρωση ραδιενεργών στοιχείων θα μπορούσε να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για να σχηματιστεί ένα σώμα σαν το φεγγάρι.

Θεωρία νούμερο 3:

Είναι πιθανό το φεγγάρι να διαμορφώθηκε παράλληλα με τη Γη 4.5 δισεκατομμύρια έτη πριν, από συμπυκνώσεις αερίου και σκόνης του πρωτοπλανητικού δίσκου.

Ενώ αυτή η υπόθεση μπορεί να δικαιολογήσει τις ομοιότητες των ισοτόπων των δυο σωμάτων, δεν μπορεί να εξηγήσει την υψηλή γωνιακή ορμή του συστήματος Γης- Σελήνης, ή γιατί το φεγγάρι έχει έναν τέτοιο μικρό πυρήνα σιδήρου έναντι αυτού του πλανήτη μας.

Θεωρία νούμερο 4:

Η θεωρία αυτή υποστηρίζει πως το φεγγάρι συμπυκνώθηκε από συντρίμμια που παράχθηκαν από πλανητοειδή (planetesimals) – τις δομικές μονάδες των αμέσως μεγαλύτερων σωμάτων, πλανητών όπως η Γη, ο Άρης, συν των αστεροειδών).

Λίγα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία, που επίσης δεν μπορεί να εξηγήσει την ίδια γεωχημική σύσταση Γης και τους φυσικού δορυφόρου της.

Θεωρία νούμερο 5:

Η κύρια θεωρία του σχηματισμού της Σελήνης προϋποθέτει ότι δημιουργήθηκε από το υλικό που εκτοξεύτηκε στο διάστημα, όταν ένα σώμα με μέγεθος αρκετά μεγάλο ώστε να θεωρείται πλανήτης συγκρούστηκε με την τότε νεοσύστατη Γη πριν 4.4 δισεκατομμύρια έτη πριν. Μια παραλλαγή αυτής της ιδέας θεωρεί ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο, που ονομάστηκε «Θεία», είχε περίπου το μέγεθος του Άρη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξηγεί καλύτερα από όλες την ποιοτική σύσταση και την τροχιά της Σελήνης , λένε οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, η θεωρία προβλέπει ένα μικρό πυρήνα σιδήρου στο φεγγάρι, αφού θα έχει σχηματιστεί κυρίως από τους μανδύες του αντικειμένου και της πρώιμης Γης. Έτσι, και οι δύο δεν θα είχαν σίδηρο, αφού θα είχε συγκεντρωθεί βαθιά στους πυρήνες των σωμάτων.

 

Οι θεωρίες πάνε και έρχονται, το μόνο σίγουρο είναι το μεγαλειώδες θέαμα που αντικρίζει κανείς στον νυχτερινό ουρανό κάθε βράδυ, αυτό που ερέθισε τους ανθρώπους  να αναζητήσουν απαντήσεις και να γνωρίσουν το σύμπαν.

 

 

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone