Πως αναγνωρίζω τα συμπτώματα της θερμοπληξίας;

Ελληνική ανακάλυψη - «ασπίδα» για τη θερμοπληξίαΤα μέτρα προστασίας και οι πρώτες βοήθειες 

Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορυθμιστικών μηχανισμών. Για να συμβεί θερμοπληξία σε κάποιον άνθρωπο θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα τα εξής: Υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία, (ώστε να εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας με εξατμίσεις) και προδιαθετειμένος οργανισμός.

Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Κατά τη θερμοπληξία ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλει το περίσσευμα της θερμότητας με τον ιδρώτα. Συνήθως συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία ταυτόχρονα. Άλλες αιτίες θερμοπληξίας είναι η έντονη μυϊκή εργασία σε κλειστούς χώρους, η βαριά ενδυμασία για την εξωτερική θερμοκρασία, η έλλειψη νερού, οι παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος, η λήψη φαρμάκων, η λήψη μεγάλης ποσότητας τροφής και οινοπνευματωδών ποτών καθώς και ο συνδυασμός αυτών των αιτιών.

Η θερμοπληξία διαφέρει από την θερμική εξάντληση. Η τελευταία οφείλεται σε μεγάλη απώλεια υγρών από τη ζέστη και δεν απουσιάζει η εφίδρωση ενώ ο πυρετός είναι χαμηλός ή απών. Η εξάντληση λόγω ζέστης αργεί να εκδηλωθεί ενώ η θερμοπληξία εκδηλώνεται απότομα και σχεδόν χωρίς προειδοποίηση.

Στα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνονται δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής δυνάμεων, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ταχύς αλλά αδύναμος σφυγμός, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη εφίδρωση, κράμπες κυρίως στους μύες της κοιλίας και των κάτω άκρων, ναυτία και εμετοί.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, εάν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας, μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια, θα πρέπει να τον μεταφέρουμε άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο και σκιερό ή αν είναι δυνατό σε αεριζόμενο χώρο. Μπορούμε επίσης να βρέξουμε το πρόσωπο και το λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα του με κρύο ή παγωμένο νερό ή να τοποθετήσουμε ψυχρά επιθέματα στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Οι γιατροί πάντως για τις ιδιαίτερα θερμές ημέρες συνιστούν τα εξής:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β ? αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

 

 

 

Πηγή: CapitalHealth.gr

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone