Πόσο δύσκολο είναι να κρατήσεις τα νέα σου μακριά από το Διαδίκτυο;

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε πως όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη κάθε γυναίκα ανυπομονεί να ενημερώσει τους πάντες για το χαρμόσυνο γεγονός. Τι συμβαίνει όμως αν δεν θέλει να το μοιραστεί με το Διαδίκτυο; Αν σκεφθείς το τι σημαίνει μια «φυσιολογική ζωή» στις μέρες μας, το παραπάνω σενάριο είναι μάλλον αδύνατο. Μια εγκυμονούσα γυναίκα όμως το έκανε πραγματικότητα, με αρκετή προσπάθεια.

Η JanetVertesi, αγόραζε αντικείμενα για το παιδί της μόνο με μετρητά, δεδομένου ότι η αγορά οποιουδήποτε αγαθού με πιστωτική κάρτα, όπως και τα ενδύματα μητρότητας, «προδίδουν» αλγόριθμους μάρκετινγκ. Μάλιστα, ο προσδιορισμός μιας μόνο εγκυμονούσας γυναίκας ισοδυναμεί με το να ξέρουν οι διαφημιστικές την ηλικία, το φύλο και την θέση 200 ατόμων! Επίσης, είπε στα διάφορα μέλη της οικογένειας να μην αναφέρουν τίποτα για το επερχόμενο μωρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Φυσικά, δεν μπορείς να ελέγξεις τι κάνει ο καθένας. Συγκεκριμένα, η Vertesi αναφέρει ένα παράδειγμα για να τονίσει την δυσκολία του εγχειρήματος αυτού.

«Ο θείος μου, έστειλε μήνυμα στον λογαριασμό μου στο Facebook, συγχαίροντας με για την εγκυμοσύνη. Η απάντησή μου ήταν αρκετά αγενής. Διέγραψα το μήνυμα, αλλά και τον ίδιο από τους «Φίλους» μου. Όταν του έστειλα e-mail για να τον ρωτήσω γιατί το έκανε, μου απάντησε πως «Δεν το έβαλα στον τοίχο σου». Ένα άλλο μέλος της οικογένειας, με το οποίο είχαμε μια συζήτηση, παραδέχτηκε πως δεν ήξερε ότι τα ιδιωτικά μηνύματα δεν ήταν και τόσο ιδιωτικά!»

Ίσως να αντέδρασε υπερβολικά, αλλά η πρόκληση της Vertesi απαιτεί ακραία μέτρα. Όπως η ίδια εξηγεί, οι εταιρείες του Διαδικτύου στοχεύουν στις πληροφορίες του καθενός, τις οποίες αντλούν με κάθε τρόπο! Οι εταιρείες ελπίζουν ότι οι χρήστες θα δεχθούν παθητικά την ανταλλαγή μεταξύ ελεύθερων υπηρεσιών και ιδιωτικών πληροφοριών. Σε σχετικά νέα, η κυβέρνηση Obama εξέδωσε προειδοποίηση για κατάχρηση των ιδιωτικών πληροφοριών από επίδοξους χάκερς..

 

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.