Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία η άρση ασυλίας βουλευτών της Χ.Α

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η πρόταση περί άρσης ασυλίας και των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, κατά τη μυστική ψηφοφορία, οι ψήφοι που έλαβαν οι βουλευτές της Χ.Α επί 220 ψηφισάντων, ήταν οι εξής:

Ευ. Μπούκουρας

Υπέρ: 182
Κατά: 36
Παρών: 12

Χ. Αλεξόπουλος

Υπέρ: 183
Κατά: 25
Παρών: 12

Κοινές ήταν οι ψήφοι που έλαβαν Μίχος-Γερμενής

Υπέρ: 197
Κατά: 16
Παρών: 7

Νωρίτερα, το capital μετέδιδε: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στη Βουλή για την άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών.
Η αστυνομική κλούβα έφτασε στο χώρο του Κοινοβουλίου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και οι δύο κρατούμενοι βουλευτές εισήλθαν στο κτίριο χωρίς χειροπέδες, προκειμένου να «απολογηθούν» στην Ολομέλεια για τα αδικήματα που τους βαρύνουν, εξαιτίας των οποίων ζητείται νέα άρση της βουλευτικής ασυλίας τους.

Πρόκειται για τον Στάθη Μπούκουρα και τον Γιώργο Γερμενή: και οι δύο πήραν άδεια από τις φυλακές (Ναυπλίου και Κορυδαλλού, αντίστοιχα) να παραστούν και να μιλήσουν στην Ολομέλεια.

Ο πρώτος έχει πλέον αποχωρήσει από τη ΧΑ και φέρει τον τίτλο του ανεξάρτητου βουλευτή, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος παραμένει, είναι εκείνος που τη νύχτα των εκλογών της 6ης Μαΐου, πριν από ακριβώς δύο χρόνια , είχε φωνάξει το περίφημο «Εγέρθουτου» στους δημοσιογράφους όταν μπήκε στην αίθουσα ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μετά τις ομιλίες των κρατουμένων και των εκπροσώπων των κομμάτων, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας τους.

Το αίτημα αφορά, πλην των δύο, και τους Νίκο Μίχο και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο – ο οποίος επίσης έχει αποχωρήσει από τη ΧΑ και είναι ανεξάρτητος βουλευτής.

Δεν ήξερα – φοβήθηκα

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη δράση εγκληματικής οργάνωσης ως βουλευτής της ΧΑ) και η ομιλία του κινήθηκε στο αναμενόμενο πλαίσιο:

  1. Ότι ήταν ένας απλός βουλευτής που δεν μετείχε στα ηγετικά όργανα της ΧΑ και, άρα, δεν είχε γνώση των αποφάσεων που λαμβάνονταν από το κόμμα για τη δράση του («έβλεπα κι εγώ τις κινήσεις της ΧΑ όπως όλοι οι πολίτες και δεν είχα τη δύναμη να τις αποτρέψω»).
  2. Ότι είχε σκεφτεί να ανεξαρτητοποιηθεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά φοβήθηκε αντίποινα εις βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του.

Χαρακτηριστικό του “παγετού” που χωρίζει πλέον τον Χ. Αλεξόπουλο με τους πρώην “συναγωνιστές” του, είναι πως απερχόμενος από το βήμα μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, βουλευτές της Χρυσής Αυγής, του κουνούσαν χαρτονομίσματα στη λογική ότι “λαδώθηκε” προκειμένου να αποστασιοποιηθεί.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Γ. Γερμενής: Ότι κατηγορείται όχι με στοιχεία αλλά επειδή είναι βουλευτής της ΧΑ, αρνούμενος να πάρει την ευθύνη για όσα έπραξαν «τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί» του κόμματός του. Επικαλέσθηκε μάλιστα το περίφημο video με την συζήτηση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν το αξιοποίησε όπως έπρεπε.

“Προσπαθώ να σας πείσω για την αθωότητά μου”

Αναλυόμενος σε λυγμούς ο Ευστάθιος Μπούκουρας δήλωσε απευθυνόμενος στο Κοινοβουλευτικό Σώμα “Προσπαθώ να σας πείσω για την αθωότητά μου, για το πόσο άδικο είναι που βρίσκομαι εδώ”. Πρόσθεσε ” Έτυχε και εκλέχτηκα βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι φασίστας, είμαι Έλληνας πατριώτης και είμαι πολύ υπερήφανος που βρίσκομαι στο ελληνικό κοινοβούλιο”.

“Προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ. ο Ανδρέας Παπανδρέου με έκανε εθνικιστική. Έλεγε η Ελλάδα στους Έλληνες. Έτρεξα και αγωνίστικα για το ΠΑΣΟΚ”, δήλωσε ο κ. Μπούκουρας και παίρνοντας μέχρι τέλους αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή, είπε από βήματος Βουλής αναφερόμενος στους χρυσαυγίτες Βουλευτές:

“Λυπάμαι που ενώ έδωσα τίμιο και καθαρό αγώνα με τη χρυσή αυγή, κάποιοι συναγωνιστές όπως τους αρέσκονται να ονομάζονται, γελάνε και με χλευάζουν”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ευ. Μπούκουρας ζήτησε από τους βουλευτές να “ψηφίσουν κατά συνείδηση” για να μπορέσει όπως είπε και ο ίδιος να δώσει μια απάντηση στα παιδιά του.

Σχεδίαζαν σώου

Η Χρυσή Αυγή είχε προσπαθήσει να στήσει «σώου» στην αίθουσα της Ολομέλειας ζητώντας την είσοδο περίπου 50 «απλών πολιτών» για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από τα έδρανα.

Η μεθόδευση έγινε αντιληπτή από την φρουρά του Κοινοβουλίου η οποία ανέστειλε, για σήμερα το πρωί, τις άδειες εισόδου όλων των απλών πολιτών (με και χωρίς εισαγωγικά) στη Βουλή.

 
Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.