Παρουσίαση υποψηφίων Στέφανου Φωτιάδη

Φίλες και φίλοι,

Στις 18 Μαΐου δίνουμε όλοι ραντεβού στον αγώνα για το νέο. Γεννήτορες του νέου όλοι εμείς, με την κοινή θέληση και την κοινή συστράτευση.

Από όλους εμάς, που αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα για την μεγάλη ρήξη με το παρελθόν και το παρόν του Δήμου μας.

Όλοι εμείς, ήρθαμε σήμερα εδώ με ανόθευτη την αγάπη για το Δήμο μας και την πίστη ότι με τις δικές μας και τις δικές σας δυνατότητες και ικανότητες, θα βγάλουμε το μεγάλο Δήμο Σερρών από τη μιζέρια και την υπανάπτυξη των τελευταίων χρόνων.

Δεν είναι η φιλοδοξία για προσωπική καταξίωση που μας οδηγεί.

Είναι η βαθιά αίσθηση του χρέους να προσφέρουμε όλοι μαζί στην περιοχή μας, που τόσα μας έχει προσφέρει.

Να αλλάξουμε το περιβάλλον και τη νοοτροπία της λειτουργίας του Δήμου Σερρών: ένα Δήμο που εξακολουθεί σήμερα να έχει δύο όψεις. Μια εικόνα  με λόγια «βιτρίνας» και μια εικόνα εγκατάλειψης του κέντρου και της Περιφέρειας του.

Φίλες και φίλοι,

Το να είμαστε δημότες των Σερρών είναι μοναδικό προνόμιο. Ζούμε σε μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία, με αγώνες για κοινωνική προκοπή.

Σήμερα, στο Δήμο μας, όμως, δεν ταιριάζει η μοιρολατρία. Δεν μας ταιριάζει ο συμβιβασμός με μία γκρίζα πραγματικότητα.

Γι’ αυτό και δεν εφησυχάζουμε. Δεν βολευόμαστε. Γι’ αυτό θα δώσουμε τη μάχη των εκλογών στις 18 Μαΐου.

Συμπολίτες μου,

Να είστε βέβαιοι πως με την δική σας ολόπλευρη συμπαράσταση, συμμετοχή και αγωνιστικότητα θα πετύχουμε.

Θα αλλάξουμε για τα επόμενα χρόνια την εικόνα του Δήμου, την ποιότητα της καθημερινής ζωής, το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Πολίτες των Σερρών,

Η μάχη για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι μία κομματική αναμέτρηση.

Δεν είναι μια στείρα αντιπαράθεση προσωπικών εγωισμών.

Όλοι εμείς τη θεωρούμε μία μεγάλη πολιτική αναμέτρηση για την πλήρη και ουσιαστική λειτουργία ενός θεσμού βαθύτατα δημοκρατικού. Ενός θεσμού που κληρονομήσαμε από τον πολιτισμό των προγόνων μας.

Θεωρούμε τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης σαν κύριο χώρο συμμετοχής, έκφρασης και δημιουργικής σύνθεσης των απόψεων και συναίνεσης.

Ξεπεράσαμε τις διαφορές μας, βρήκαμε αυτά που μας ενώνουν και συσπειρωθήκαμε για να κάνουμε πράξη το μεγάλο όραμα: Ένα Δήμο Σερρών σύγχρονο, ανεπτυγμένο, με καθημερινή ποιότητα ζωής.

Αγαπητές φίλες και φίλοι.

Στις 18 Μαΐου αναμετρώνται δύο αντιλήψεις για την Αυτοδιοίκηση.

Από τη μία πλευρά :

 • Η παλιά αντίληψη που θέλει το Δήμο ένα πεδίο μικροπολιτικών δημοσίων σχέσεων,  έργων βιτρίνας και γραφειοκρατικής αντίληψης.
 • Η αντίληψη που θέλει το Δήμο πεδίο διατήρησης αρρωστημένου παραγοντισμού, προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων.
 • Η αντίληψη που θέλει να διατηρείται η δημαρχιακή αρχή  στην εξουσία με ενέργειες και λόγια ευκαιριακά.

Στην άλλη πλευρά, βρισκόμαστε όλοι όσοι δεν επαναπαυόμαστε, δεν έχουμε ιδιοτελείς σκέψεις. Εχουμε δείξει μια  συνεπή, συνετή, επιτυχημένη επαγγελματική και  αυτοδιοικητική  διαδρομή. Όλοι εμείς που θέλουμε, γνωρίζουμε, τολμούμε  και μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση. Μαζί με όλες τις νέες και νέους, που τόσο πληγώσαμε, με όλες τις Σερραίες και τους Σερραίους που μπαίνουν για πρώτη φορά στον αγώνα «τον καλό» της συμμετοχής στα δημοτικά τοπικά πράγματα.

Είμαστε όλοι εμείς:

 • Που αρνούμαστε την υποβάθμιση του Δήμου σε απλό μηχανισμό εξυπηρέτησης προσωπικών επιδιώξεων των λίγων ημετέρων και την απαξίωση των πολλών.
 • Που θέλουμε ο Δήμος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη.
 • Που θέλουμε να προσπαθεί καθημερινά για τη βελτίωση της ποιότητας  ζωής των πολιτών, για την οργάνωση της κοινωνίας του μέλλοντος.
 • Είμαστε εμείς που θέλουμε ένα Δήμο πρότυπο κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής αλληλεγγύης  και πρόνοιας.

Σύνθημά μας: ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

 Εμείς και εσείς

 • Που θέλουμε ένα Δήμο ικανό να διαχειρίζεται σωστά τις δυνατότητες του. Ικανό να αξιοποιεί αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα του και να καινοτομεί.
 • Που θέλουμε ένα Δήμο που να νοιάζεται το ίδιο για την περιφέρεια και την πόλη.
 • Που θέλουμε ένα Δήμο να προωθεί τη συμμετοχή στις δημοτικές δράσεις όλων των δημοτών.
 • Που θέλουμε ένα Δήμο που να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.

Γι’ αυτό πιστεύουμε πως η εκλογική αναμέτρηση της 18ης Μαϊου  είναι καθοριστική για το αύριο του Δήμου. Μια μάχη για την αξιοκρατία, την ανάπτυξη, την ευημερία και το μέλλον των νέων ανθρώπων, το μέλλον όλων μας.

Αφορά όλους εμάς που λέμε στην απερχόμενη δημαρχιακή αρχή :

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΤΕ ΠΟΤΕ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

Και σας δηλώνω με υπευθυνότητα, σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο ότι, ως επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, αρνούμαι να υποταχθώ στο κλίμα της ανακυκλούμενης και αυτοτροφοδοτούμενης μιζέριας που καλλιεργείται στο δημόσιο και τοπικό πολιτικό βίο της χώρας.

Βρίσκομαι εδώ, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας άξιων συνδημοτών από τις αγροτικές και τις αστικές περιοχές του Δήμου Σερρών

Γιατί πιστεύω βαθιά, ότι ο αγώνας για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει αξία, όταν γκρεμίζει κατεστημένα, όταν ανατρέπει την αδικία, όταν δημιουργεί πρόοδο, όταν προκαλεί και δημιουργεί τη συνολική ευημερία.

Άλλωστε αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια, ότι η κίνησή μας δεν ήταν μια προσωρινή παρένθεση για τις εκλογές του 2010 και μόνο. Κάναμε συνετή αντιπολίτευση και δικαιωθήκαμε στις θέσεις που προωθήσαμε στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε τότε, είναι μία προσπάθεια που έχει συνέχεια και συνέπεια μέχρι να υλοποιηθούν οι στόχοι μας.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας ότι θα τους πετύχουμε.

Έχουμε εμπιστοσύνη στους ενεργούς πολίτες που συναντούμε καθημερινά στους δρόμους, τις γειτονιές και τους οικισμούς των χωριών και της πόλης των Σερρών.

Έχουμε εμπιστοσύνη στους ενεργούς πολίτες που πυκνώνουν τις τάξεις μας και εντάσσονται συνειδητά στην προσπάθειά μας.

Φίλες και Φίλοι,

Στην παρούσα χρονική περίοδο βιώσαμε και βιώνουμε το ταραχώδες και οδυνηρό  τέλος της λεγόμενης, μεταπολιτευτικής εποχής.

Ζούμε μια σύνθετη κρίση που κρύβει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε εθνική καταστροφή.

Ο φόβος και η απαισιοδοξία για το μέλλον, η δυσπιστία και η γενική απαξίωση έχουν φέρει σε αμηχανία πολλούς συμπολίτες μας.

Η φτώχεια είναι, δυστυχώς, παρούσα παντού. Η κρίση κλόνισε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας και έφερε μεγάλα προβλήματα σε κάθε ελληνική οικογένεια.

Η αυτοδιοικητική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίστηκε από την:

 • χρηματοδότηση έργων που είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013,
 • την κρατική χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών για να πληρωθούν οι οφειλές παρελθόντων ετών των Δήμων της χώρας σε ιδιώτες.
 • τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Δήμων ως συνέπεια της μείωσης της δαπάνης μισθοδοσίας εξαιτίας των περικοπών, αλλά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Σε αυτές τις συνθήκες λειτούργησε και ο Δήμος Σερρών, με μέτρια αποτελέσματα,  εμπαθές ύφος και ήθος. Δεν είναι στις προθέσεις μας, αλλά ούτε και στην πολιτική μας πρακτική η γκρίνια, η πολιτική μικροψυχία και η καταστροφολογία. Δεν μας χαρακτηρίζει η μηδενιστική λογική.

Οι διαπιστώσεις μας στηρίζονται στα πεπραγμένα της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Αυτή που διεκδίκησε το Δήμο Σερρών με τη λογική της επετηρίδας. Με μια λογική ότι μετά την εκλογή δεν οφείλει τίποτα στην τοπική κοινωνία, αλλά η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αρκεστεί στα πολλά λόγια και στα λίγα έργα.

Δυστυχώς, λοιπόν, η τωρινή δημοτική περίοδος αποδείχθηκε για το Δήμο Σερρών ως  μια περίοδος όπου κυριαρχούσαν:

 • η σύγχυση και η αποσπασματικότητα στις επιλογές,
 • οι αντιφατικές προσωπικές πολιτικές στη διοίκηση,
 • η προσπάθεια απλής διαχείρισης των προβλημάτων,
 • η αποφυγή των αναγκαίων συγκρούσεων που χρειαζόταν για το καλό της τοπικής κοινωνίας, με κλασικό παράδειγμα τη διεκδίκηση των στρατοπέδων.

Ο σημερινός Δήμαρχος συμβιβάστηκε βιαστικά βιαστικά δεχόμενος πάντα λύσεις ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το ταμείο του Δήμου.

Μας αξίζει λοιπόν μια διοίκηση που βάζει το Δήμο στον αυτόματο πιλότο μιας πορείας υποχωρήσεων και συμβιβασμών;

Μας αξίζει  μια διοίκηση που αρέσκεται σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη των δημοτών και των επαγγελματιών που καταλήγουν να γίνονται πισώπλατα μαχαιρώματα; Προφανώς όχι. Δεν μας αξίζει.

Εμείς δεσμευόμαστε, με την ανάληψη της διακυβέρνησης του Δήμου Σερρών για μια πενταετία να κάνουμε έργο με αρχές σαν αυτές που κατέγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Με αυτές τις αρχές θα διοικήσουμε το Δήμο μας προς όφελος όλων των δημοτών.

Σας καλώ, σας ζητώ, μαζί να δουλέψουμε σε κάθε επίπεδο της νέας δημαρχιακής μας αρχής, να συμβάλλουμε  ο καθένας μας με τις δυνάμεις του, στην αναμόρφωση του δήμου μας. Με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις και δέσμες πολιτικών φιλοδοξούμε να αλλάξουμε σελίδα. Σας προτείνω να μεταβάλουμε την εικόνα του Δήμου μας, με ενέργειες όπως:

 • Την ιεράρχηση και τον προγραμματισμό μικρών έργων καθημερινότητας του δημότη που θα διαμορφώνονται σε επίπεδο Τοπικού Συμβουλίου με βάση συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
 • Με τον εκσυγχρονισμό και την αποκέντρωση σημαντικών υπηρεσιών του Δήμου Σερρών.
 • Θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική δυνατότητα  υποστήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας.
 • Θα ενθαρρύνουμε την παραγωγή και τυποποίηση αγροτικών προϊόντων με τη δημιουργία δεύτερης λαϊκής αγοράς αποκλειστικά για αγροτικά σερραϊκά προϊόντα.
 • Προχωρούμε σε άμεσα έργα Βελτίωσης και ολοκλήρωσης του Αγροτικού Οδικού Δικτύου.
 • Δημιουργούμε δίκτυο Δημοτικών Ιατρείων και Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Δράσης στις αστικές και περιφερειακές περιοχές του Δήμου.
 • Θεσπίζουμε τη Δημοτική Κοινωνική Κάρτα για την κάλυψη βασικών καταναλωτικών αναγκών των συνδημοτών μας που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
 • Ανανεώνουμε και  εκσυγχρονίζουμε τα μέσα και τις υποδομές των υπηρεσιών καθαριότητας.
 • Ενισχύουμε και επεκτείνουμε την ολοκληρωμένη ανακύκλωση.
 • Εγκαινιάζουμε την υπογειοποίηση κάδων στο κέντρο της πόλης.
 • Δημιουργούμε περιφερειακά πάρκα, παιδικές χαρές, διαδρομές αναψυχής και περιπάτου.
 • Επιλύουμε τα προβλήματα στέγασης των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των νηπιαγωγείων σε κατάλληλους χώρους
 • Επεκτείνουμε και δημιουργούμε ευρύ δίκτυο  ποδηλατοδρόμων.
 • Αποκαθιστούμε άμεσα την αξιοπιστία του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών με ταυτόχρονη ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του.
 • Χρηματοδοτούμε την άμεση ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου και τη δημιουργία προπονητικού κέντρου.

Αναδεικνύουμε το μνημειακό πλούτο της πόλης με:

 • τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου,
 • την ανάπτυξη εργασιών εξασφάλισης προσβασιμότητας,
 • με τη σήμανση του κάθε μνημείου και την ένταξή του σε άξονα.

Αναπτύσσουμε ειδική εφαρμογή για smart phones για τη στοχευμένη προβολή των μνημείων,

 • εκπονούμε ολοκληρωμένη μελέτη για την ενσωμάτωση, με συγκεκριμένες λειτουργίες, του συνόλου των ελεύθερων Στρατοπέδων στον πολεοδομικό ιστό της πόλης,
 • υποστηρίζουμε δημιουργικές πρωτοβουλίες των νέων και καθιερώνοντας σύγχρονους θεσμούς πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης αναδεικνύοντας τις καινοτόμες ιδεών.

Φίλες και φίλοι,

Δεν προτείνουμε ανεδαφικές ή ταχυδακτυλουργικές λύσεις για τα προβλήματα του αστικού χώρου και της υπαίθρου. Δηλώνουμε, όμως, ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε μια απλή αλήθεια:

Τα προβλήματα δεν λύνονται με υποσχέσεις, ματαιοδοξία, προσωπική προβολή και καλές προθέσεις. Αυτά λύνονται με γνώση εξειδικευμένη,  εμπειρία, όραμα, αξιοποιώντας και τη συμμετοχή των ενεργών και ιδιαίτερα των νέων «προικισμένων» δημοτών.

Αυτή την αντίληψη έχουμε αποδεχθεί όλοι εμείς στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, που φιλοδοξούμε να είμαστε μπροστάρηδες στις λύσεις των προβλημάτων των δημοτών.

Συνδημότισσες, συνδημότες,

Σήμερα έχω την εξαιρετική τιμή να παρουσιάσω το μεγαλύτερο μέρος του ψηφοδελτίου μας.

Είμαστε όλοι άνθρωποι που  μας ενώνει η αγωνία και η αγάπη για τον τόπο μας. Το ψηφοδέλτιο μας είναι το πεδίο όπου συναντώνται η φρεσκάδα των νέων άνθρωποι με τη σοφία των παλαιοτέρων, η επιστημονική γνώση με τον κόσμο της εργασίας, η αγωνία του μικροεπιχειρηματία με τους μαχητές της γης.

Δεν ξεκινούμε όλοι από την ίδια αφετηρία. Έχουμε όμως όλοι  διάθεση για προσφορά, όρεξη για δουλειά και πολλή αγάπη για τον τόπο μας. Η εμπειρία μας η αποτελεσματικότητά μας από τη μια και φρεσκάδα οι νέες ιδέες και η δύναμη της νιότης από την άλλη μας καθιστούν μια αποτελεσματική ομάδα με δυνατότητες  να αλλάξουμε το Δήμο Σερρών.

Σας τους παρουσιάζουμε:

…(υποψήφιοι)…

Όλοι μαζί θα δώσουμε:

 • τη νικηφόρα μάχη ώστε ο Δήμος μας να μην μετρήσει ξανά χαμένο χρόνο δημαρχιακής θητείας.
 • τη μάχη της ανάπτυξης. Για μια συλλογική  προκοπή  με απασχόληση, εισόδημα, καλύτερες υποδομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες, δουλειές.

Στις επόμενες εβδομάδες πόρτα, πόρτα θα έρθουμε σε επαφή με κάθε σερραϊκή οικογένεια δίνοντας ένα καθαρό μήνυμα:

Η Δυναμική Πορεία Ανάπτυξης είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μια έντιμη, καθαρή και αποτελεσματική προγραμματική πρόταση.

Μια πρόταση που επενδύει στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας.

Μια πρόταση που δίνει έμφαση στην αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών με σταθερό προσανατολισμό την εξυπηρέτηση του πολίτη και τις ανάγκες του.

Μαζί θα κάνουμε την ελπίδα δημιουργία.

Μαζί θα κάνουμε τον δήμο μας τόπο ανάπτυξης και ευημερίας.

Τώρα μαζί.

Τώρα όλοι μαζί.