Ουρανοξύστης…ανάποδος

featured

Μια ομάδα Μεξικανών αρχιτεκτόνων επέλεξε να ονομάσει το νεότερο πρόγραμμά της «earth scraper» – γεωξύστη. Η ιδέα συνίσταται στο να οικοδομηθεί ένας ανεστραμμένος ουρανοξύστης που θα βυθίζεται 300 μέτρα στη γη, κάτω από την Plaza de la Constitución, την πλατεία του γεμάτου ζωή κέντρου της Πόλης του Μεξικού.

Το πρόγραμμα ξεφεύγει από τους αυστηρούς κανόνες οικοδόμησης της διοίκησης της πόλης. Στο ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν το πολύ οκτώ ορόφους – αλλά προς τα κάτω δεν υπάρχουν περιορισμοί. Γι’ αυτό το Bunker Arquitectura, ένα από τα νέα αρχιτεκτονικά γραφεία του Μεξικού, σχεδίασε ένα ανεστραμμένο πολυώροφο κτίριο με πυραμιδοειδές σχήμα του οποίου οι 65 όροφοι θα βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Η ιδέα δεν είναι συνηθισμένη, αλλά οι Μεξικανοί αρχιτέκτονες δεν είναι οι μοναδικοί που κρυφοκοιτάζουν προς το υπέδαφος όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός νέου οικοδομήματος. Σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου ο χώρος είναι πολύ περιορισμένος και οι τιμές της γης βρίσκονται σε ιλιγγιώδη ύψη. Έτσι οι κατασκευαστές οικοδομών μπαίνουν στον πειρασμό να εκμεταλλεύονται το υπέδαφος για να οικοδομήσουν καταστήματα, γραφεία και κατοικίες. Ο γεωξύστης θα οικοδομηθεί ακριβώς κάτω από την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού –που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο– και θα σκεπαστεί με γυαλί, έτσι ώστε οι πεζοί να μπορούν να περπατούν πάνω στη γυάλινη επιφάνεια και να ρίχνουν περίεργα βλέμματα προς τα κάτω, προς τον γιγάντιο, ανεστραμμένο ουρανοξύστη.

 Πηγή : Scienceillustrated.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.