Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ : Πώς γίνεται σπατάλη πόρων σε καιρό λιτότητας και ανεργίας

Με την οικονομική κρίση και κατά το «η πενία τέχνας κατεργάζεται» εμφανίστηκαν χιλιάδες νέα ανταλλακτήρια /ενεχυροδανειστήρια σε όλη τη χώρα.Θύματα οι μη έχοντες ρευστό χρήμα αλλά κατέχοντες προσωπικά χρυσά ενθύμια ή κοσμήματα.Κερδισμένοι λογής-λογής ξένοι και εγχώριοι μισοαπατεώνες και οι παροδικοί/ημινόμιμοι επιχειρηματίες/μεσάζοντες.

Αλλά το πλιάτσικο αυτού του είδους συμβαίνει και στο ρευστό που πολλές φορές προσφέρεται μέσα από χρηματοδοτούμενα/επιδοτούμενα προγράμματα(π.χ., ΕΣΠΑ). Εξαπατημένοι πολλές φορές και οι αυτοδιοικητικοί φορείς που «βλέπουν το τυρί»(δηλ.την ανάγκη να δείξουν ότι κάνουν έργο και αξιοποιούν προγράμματα) αλλά «δε βλέπουν τη φάκα»(δηλ.το πλιάτσικο των χρηματοδοτήσεων από επιτήδειους ή τους συνεργάτες αυτών) προγράμματα που δεν έχουν συνέχεια στο χρόνο,δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα είναι το πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΩΝ».Έργο που χρηματοδοτείται από το Ε. Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ, του Στρατηγικού Πλαίσιου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με την Απόφαση CCI 2007 GR 16 1 PO 002/26-10-2007 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ένα πρόγραμμα το οποίο αρκετοί Δήμοι άρχισαν από το 2011 να υλοποιούν.Πρόσφατα,μάλιστα,ανακοινώθηκε και η απόφαση του Δ.Σ του Δήμου Σερρών να υλοποιήσει το έργο.
Διαβάστε πώς διατυπώνεται η «χρυσή ευκαιρία» για την κοινωνική πολιτική των Δήμων:
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ :ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Ε.Π. «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ». ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 207.600,00 €

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος α) για την υποστήριξη πολιτών και ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ασθενών, ηλικιωμένων, μοναχικών ατόμων, ΑΜΕΑ) που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από το Δήμο, β) για την μηχανογραφική υποστήριξη των επιχειρησιακών διαδικασιών των υφιστάμενων δομών κοινωνικής πρόνοιας (Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ), γ) για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση και τη διάθεση πληροφοριών που σχετίζονται με την υγεία και τη πρόληψη.
Πολύ ωραίο,χρήσιμο και πρωτοποριακό φαίνεται, θα έλεγαν όλοι όσοι θέλουν την πρόοδο και το καλό των ευπαθών ομάδων. Αν,όμως, κάποιος διαβάσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος «δηλ.τα ψιλά γράμματα» θα καταλάβει ότι θα είναι αγορασμένα ακριβά «φύκια για μεταξωτές κορδέλλες».

Γιατί, τελικά, αυτό το λεγόμενο ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ουσιαστικά συνίσταται στην αγορά ενός αριθμού ηλεκτρονικών συσκευών (περίπου 100)που καταγράφουν στο σπίτι βιολογικούς δείκτες (πίεση, καρδιογράφημα) ή εντοπίζουν την μετακίνηση του ηλικιωμένου μέσα στο σπίτι του.Κι αν έχει π.χ.,μια ζάλη θα πατά ένα κουμπί και το σήμα ΣΟΣ θα καταγράφεται στα γραφεία του ιδιώτη Αναδόχου του Έργου.Και στη συνέχεια θα ειδοποιείται το ΕΚΑΒ ή το Νοσοκομείο.
Καταπληκτικό!Υπερχρήσιμο θα αναφωνούσε κάποιος με βιασύνη.Και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ψήφιζαν ομόφωνα και θετικά με δύο χέρια ο καθένας.

Άς δούμε μερικά «ψιλά γράμματα»: «…Ο Ανάδοχος θα πρέπει να εγκαταστήσει και να παραδώσει σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του ζητούμενου εξοπλισμού στην έδρα του Δήμου…. Εξαίρεση αποτελεί το σύστημα των αισθητήρων το οποίο θα πρέπει να εγκατασταθεί στις οικίες των ωφελούμενων που θα υποδειχτούν από το Δήμο. . Η προετοιμασία των χώρων για την εγκατάσταση του εξοπλισμού είναι υποχρέωση του κάθε ωφελούμενου που θα παραλάβει τον εξοπλισμό». Δηλαδή,αυτός που θα δανειστεί από το Δήμο την ηλεκτρονική συσκευή θα πρέπει να πληρώσει.Άραγε,πόσα;Κι από ποιόν θα αγοράσει τα χρειαζούμενα;

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.Γιατί,το κυριώτερο είναι ότι τα σήματα που θα καταγράφονται προυποθέτουν τη συνεργασία όλο το 24ωρο με το προσωπικό των Δομών του «Βοήθεια στο Σπίτι», τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, τα Δημοτικά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ και τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα.Έχει εξασφαλιστεί η σε πραγματικό χρόνο συνεργασία και συντονισμός αυτού του δημοτικού προγράμματος με το ΕΚΑΒ,το Νοσοκομείο,το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι;Το ΕΚΑΒ θα τρέχει κάθε φορά που θα πατά ο ηλικιωμένος το κουμπί ΣΟΣ; Ή το προσωπικό του Δήμου;Ή θα καταγράφονται για να διαβαστούν την επαύριον;

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ για ένα χρόνο υπηρεσιών καταγραφής των δεδομένων των ηλικιωμένων του προγράμματος στα κομπιούτερ του Αναδόχου είναι πολλά χρήματα σκορπισμένα γιατί πρακτική βοήθεια δε θα δίνεται τη στιγμή που χρειάζεται.
Θα θυμάστε,ίσως, διαφημίσεις για παροχή τέτοιων υπηρεσιών τηλεειδοποίησης από ηλικιωμένους από ιδιωτικές υγειονομικές εταιρείες.Δέν «πούλησε» αυτό το προιόν(γιατί ήταν ασύμφορο οικονομικά για τους ηλικιωμένους)και τώρα ορισμένες εταιρείες παραγωγής ευρωπαικών προγραμμάτων πλασάρισαν σε Δήμους το μη λειτουργικό προιόν με υπερτιμημένες τιμές υπηρεσιών.Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Οι «έξυπνες»αυτές ηλεκτρονικές συσκευές αποδίδουν οφέλη στον ευπαθή ηλικιωμένο πληθυσμό όταν υπάρχει διασύνδεση με υπηρεσίες υγείας (προνοσοκομειακής-εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής). Διαφορετικά,όπως θα συμβεί και με τους περισσότερους Δήμους οι ακριβά αγορασμένες λίγες(σε σχέση με τις ανάγκες)συσκευές(που δε μπορούν να αποδώσουν φροντίδα όταν δεν υπάρχουν φροντιστές) θα κάνουν «χρυσούς »τους εγχώριους αντιπροσώπους τους.Ενώ διακόσιες χιλιάδες ευρώ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε δέκα επιπλέον θέσεις εργασίας για ένα χρόνο στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι.

Υ.Γ.Την προηγούμενη χρονιά είδα στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών τη Διαβούλευση για το Πρόγραμμα αγοράς αυτών των συσκευών.Με βάση τα ψιλά γράμματα του προγράμματος έγραψα πολύ περισσότερες παρατηρήσεις αιτιολογώντας τη μη χρησιμότητα του προτεινόμενου τότε προγράμματος.Δέν γνωρίζω αν τις διάβασε ο κ.Δήμαρχος ή η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.