Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του σέρβου Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη

3D146A1C49551D613A28F077A82F0EEBΣτους κοινούς δεσμούς σερβικού κι ελληνικού λαού αναφέρθηκε ο Ειρηναίος

Ολοκληρώνει απόψε την επίσκεψη του στη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης και αύριο το πρωί μεταβαίνει στο ‘Αγιο Όρος, ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος.

Ο κ. Ειρηναίος χοροστάτησε το πρωί στη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, παρουσία των μητροπολιτών που τον συνοδεύουν, του τοπικού μητροπολίτη Βαρνάβα, των μητροπολιτών Ζίτσης Ιουστίνου, Ζβορνικίου και Τούζλας Χρυσόστομου του μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, που εκπροσώπησε την Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδας. Παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο δημάρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δημάρχος Συκεών – Νεάπολης Σίμος Δανιηλίδης, κ.α.

Ο κ. Ειρηναίος υπογράμμισε τους κοινούς δεσμούς ανάμεσα στο σερβικό και τον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι εκτός από την αδιατάραχτη κοινή ιστορική πορεία τους ενώνει και η πνευματική τους σχέση με την εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ανέφερε μάλιστα ότι από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν οι αδελφοί άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος για το λαμπρό ιεραποστολικό τους έργο. Ο Πατριάρχης της Σερβίας ευχήθηκε ειρήνη και ευημερία και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τις αρχές για τη ζεστή φιλοξενία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

«Ας είναι η επίσκεψή σας βηματισμός ειρήνης και καταλλαγής» είπε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Βαρνάβας και δώρισε στον Πατριάρχη Ειρηναίο αντίγραφο εικόνας της αγίας Υπομονής, για να θυμίζει τη συμπόρευση και τους δεσμούς των δύο λαών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Νεάπολης και Σταυρούπολης Διονυσίου, πίσω από τον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος παρακάθισε σε γεύμα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΥΜΑΘ και δημάρχων της περιοχής.

Ο κ.Ειρηναίος έκανε μια εκτεταμένη αναφορά στους Σέρβους μαχητές, που κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω Κέρκυρας, βρέθηκαν, μετά την κατάρρευση του σερβικού μετώπου, στη Μακεδονία να πολεμούν στο πλευρό των συμμάχων και βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο, αγάπη και υποστήριξη από τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις κοινές θυσίες, τους αγώνες και τις αδελφικές σχέσεις και παραδόσεις που συνδέουν τους δύο λαούς.

Το απόγευμα ο κ. Ειρηναίος θα μιλήσει σε σύναξη ιερέων της περιοχής και αύριο το πρωί θα αναχωρήσει για το ‘Αγιο Όρος.

Πηγή:  newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.