Οι 4 εντολές για τους Δήμους και τις πόλεις του μέλλοντος

του Μιχάλη Σωτηρίου
Στις 18 Μαίου 2014 γίνονται στη χώρα μας οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα αποτελέσματα των επιλογών των ψηφοφόρων θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον των δημοτών στην μακρά περίοδο κρίσης που διανύουμε.

Διαφάνεια 3. Οι επιλογές νέου δημάρχου, δημοτικών και τοπικών συμβούλων πού πρέπει να γίνουν με κριτήρια αξιοσύνης, ανοιχτοσύνης του μυαλού, εμπειρίας, καθαρών-εφικτών σχεδίων, ύπαρξη υψηλών στόχων. Άς αφήσουμε πίσω τη μιζέρια, τη μικροπολιτική διαπλοκή, το χαμηλό πήχυ ποιότητας των έργων της απερχόμενης δημαρχιακής αρχής.

Γιατί συμμετέχω στις εκλογές στο ΔΗΜΟ μας

Ποτέ δεν ήμουν απλός παρατηρητής εκ του μακρόθεν και ασφαλούς κριτής των κοινωνικών δρώμενων. Απο φοιτητής ως μέλος του Δ.Σ. των Σερραίων Φοιτητών και στη συνέχεια σα γιατρός και ψυχίατρος πίστεψα και πιστεύω στο ανθρώπινο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ,δηλαδή στις δημιουργικές διασυνδέσεις αλληλεπιδράσεις των κατοίκων μιάς περιοχής με τη συνεισφορά τους στην τοπική κοινωνία.
Έτσι,δε θα μπορούσα να σιωπώ στην εποχή της κρίσης ,στην εποχή της γενικής απαξίωσης θεσμών, ιδεών, αξιών,προσώπων.
Πιστεύω σε μια τοπική αυτοδιοίκηση χώρο συμμετοχής και δράσης.Σε μια τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού που αξιοποιεί τις δυνατότητές της προς όφελος των δημοτών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Γιατί με τη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΦΩΤΙΑΔΗ

Γιατί στο συνδυασμό και το πρόσωπο του Στέφανου Φωτιάδη βρήκα έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό άνδρα με οργανωτικές αποδεδειγμένες ικανότητες και αποτελεσματικότητα. Απο το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι σήμερα γνώρισα και εκτίμησα τις ικανότητές του και τους πολύτιμους συνεργάτες του. Πιστεύω ότι θα αλλάξουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης του δήμου και την ποιότητα στην καθημερινότητα των δημοτών με το νέο συνδυασμό της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στα χρόνια της κρίσης που ζούμε έχει χιλιοειπωθεί ότι η κρίση είναι και ευκαιρία ή μας δίνει στιγμές ευκαιρίας στους πολίτες, στους δημότες. Όταν, όμως, δεν δίνονται οι ευκαιρίες ή όταν δεν αξιοποιούνται οι ευκαιρίες από τους διοικούντες, οι πολίτες αισθάνονται αδύναμοι μπροστά στην κρίση.

Θα σας παρουσιάσω ένα παράδειγμα καλής δημαρχιακής πρακτικής, του Eduardo Paes, που είναι Δήμαρχος στο Ρίο της Βραζιλίας, και θα φιλοξενήσει το 2016 τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Δήμο των έξη εκατομμυρίων ανθρώπων, με την καλπά-ζουσα αστυφιλία (από τα 2 στα 6 εκατομμύρια), κτηριακά άναρχες υποβαθμισμέ- νες γειτονιές (φαβέλες το 20%) κι ακόμη περισσότερα καθημερινά προβλήματα.
Ο Εduardo, λοιπόν, σε διάλεξή του παρουσίασε τις επιτυχημένες προσπάθειές του μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Αυτή η εμπειρία του είναι χρήσιμη για όλους μας που διεκδικούμε τη νέα δημαρχιακή θητεία των Σερρών. Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε το Δήμο Σερρών σύγχρονο, καινοτόμο, με αναπτυξιακό σχεδιασμό και καλαισθητικά χαρακτηριστικά, με περιβάλλον υγιεινό, ευχάριστο και λειτουργικό για τους δημότες.
Και ποιοι είναι οι καινοτόμοι τρόποι; Είναι αυτοί που,μετά την επιτυχία στο Ρίο, ονόμασε: οι 4 ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Εντολή πρώτη

Μια πόλη του μέλλοντος πρέπει να είναι πράσινη, φιλική στο περιβάλλον και στους δημότες.
Όταν έχετε μια ζούγκλα από τσιμέντο,λέει ο δήμαρχος του Ρίο, ψάχνετε να βρείτε ανοιχτές εκτάσεις.
Αν δεν υπάρχουν, να ανοίξετε εκτάσεις,(σημ. το παράδειγμα του κεντρικού πάρκου Σερρών) να δημιουργήσετε ένα φυσικό περιβάλλον δίνοντας την ευκαιρία να μπούν οι δημότες να το χρησιμοποιούν.

Εντολή δεύτερη

Μια πόλη του μέλλοντος πρέπει να φροντίζει την κινητικότητα και την ενσωμάτωση του πληθυσμού της.
Ένα συχνό πρόβλημα είναι το ότι χρειάζεται να μετακινηθούν πολλοί άνθρωποι από την περιφέρεια στο κέντρο και αντίστροφα. Δεν χρειάζονται πάντα μέσα μαζικής μεταφοράς με μεγάλη χωρητικότητα. Τα λεωφορεία ταχείας διέλευσης με αποκλειστική λωρίδα είναι πιο αποτελεσματικά στίς μεγάλες πόλεις. Η λύση αυτή κόστισε το 1/10 των μεγάλης χωρητικότητας μέσων μεταφοράς.

Εντολή Τρίτη

Μια πόλη του μέλλοντος πρέπει να φροντίζει την κοινωνική ενσωμάτωση και τη συμμετοχή των δημοτών.
Αυτό επιτεύχθηκε στο Ρίο αλλάζοντας την πολιτική παρεμβάσεων στις υποβαθμισμένες περιοχές και συνοικίες. Δημιουργήθηκαν εκεί ανοιχτοί χώροι (πλατείες γνώσης,όπως βιβλιοθήκη, υποδομές πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες-wifi ελεύθερο, βασικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και πρωτοβάθμιας υγείας, εργαστήρια καινοτομίας).

Εντολή τέταρτη

Χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας σε πραγματικό χρόνο στην διαχείρηση και το συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου.

Η δημαρχιακή αρχή του Ρίο ανέπτυξε ένα σύγχρονο Ηλεκτρονικό Κέντρο Αναφοράς και Διαχείρησης των λειτουργιών του Δήμου σε πραγματικό χρόνο. Ανά πάσα στιγμή ο Δήμαρχος, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι συνεργάτες του Δημάρχου μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση: απο τα δρομολόγια των απορριματοφόρων,τα αιτήματα τα παράπονα και τις προτάσεις δημοτών, τις εκκρεμότητες και τη διασύνδεση των επιμέρους υπηρεσιών, την κατάσταση του φωτισμού, την εξέλιξη και τον έλεγχο των έργων,τον καιρό για τις αστικές και τις αγροτικές περιοχές του Δήμου. Η σύγχρονη και εφικτή τεχνολογία βελτίωσε τους χρόνους επίλυσης προβλημάτων καθημερινότητας του δημότη.
Λεφτά υπάρχουν;
Όταν μια δημοτική ομάδα προτείνει ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα έργων για το δήμο εύλογο είναι το ερώτημα: Λεφτά υπάρχουν; Να τι είπε ο Εduardo Paes: «…με καινοτόμους τρόπους διαχείρησης μπορούν να γίνουν έργα που φαντάζουν μεγάλα και δύσκολα, έτσι που οι περιοχές του δήμου να γίνουν τόποι όπου να χαίρεσαι να ζείς».
Η τολμηρή διακυβέρνηση του Δημάρχου Eduardo Paes μάς έδειξε πώς τα προβλήματα στους δήμους έχουν λύσεις αποτελεσματικές ,όταν βέβαια οι δημοτικές αρχές έχουν γνώση, καθαρότητα σκέψης, σφαιρική και ολοκληρωμένη αντίληψη για το τι πρέπει να αλλάξει προς όφελος των δημοτών και αταλάντευτες πολιτικές αποφάσεις. Χρησιμοποιώντας, παράλληλα, και την πιο σύγχρονη τεχνολογία, η αλλαγή επιτυγχάνεται στο Δήμο, χωρίς υπερβολικά κόστη.
**********************************************************
Για να δούμε τώρα τι προτείνουν ο Στέφανος Φωτιάδης και όλοι εμείς οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Δυναμικής Πορείας Ανάπτυξης.

  • Δημοκρατική,αποκεντρωμένη,συντονισμένη,σύγχρονη,αποτελεσματική διοίκηση.

*Μιά διοίκηση που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του δημότη και του εργαζόμενου στο Δήμο Σερρών.Μια διοίκηση που θα λειτουργεί όλα τα συλλογικά όργανα που προβλέπει ο νόμος.
Έτσι,θα έχουν λόγο οι δημότες στον τόπο τους, έτσι θα δώσουμε ξανά ζωή στις γειτονιές και τα χωριά σε όλο το Δήμο μας.

  • Οικονομική ανάπτυξη με αύξηση της εντόπιας εργασιακής απασχόλησης χωρίς να καταστρέφουμε τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής.

*Αντιμετωπίζοντας το Δήμο Σερρών σαν ενιαίο χώρο Ανάπτυξης, αξιοποιούμε το σύνολο των πλεονεκτημάτων του τόπου μας, υποστηρίζοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, προβάλλοντας στοχευμένα και συνδυασμένα τους βασικούς πόλους τουριστικού χαρακτήρα:
-Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας και της δημόσιας εικόνας του Αυτοκινητοδρομίου Σερρών.
-Ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας και Εφαρμογών νέων Τεχνολογιών στο στρατόπεδο Παπαλουκά, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού. Ευρυζωνική (wi-fi) δωρεάν υπηρεσία στα όρια του Δήμου μας.
-Δημιουργούμε δεύτερη λαική αγορά στην ανατολική περιοχή της πόλης των Σερρών.

  • Ποιότητα ζωής-Καθημερινή ζωή σε συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και συνολικής ποιότητας ζωής.

Δρομολογούμε:
-Εκσυγχρονισμό των μέσων και υποδομών των υπηρεσιών καθαριότητας.
-Νέο ενιαίο σύστημα καθαριότητας-αποκομιδής και απόθεσης των απορριμμάτων.
-Υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο της πόλης.
-Τακτική σάρωση και πλύση των οδών στην πόλη και στους
οικισμούς,τακτική απολύμανση και συντήρηση των κάδων.
-Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Πολιτών.
-Επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης.
-Ασφαλτοστρωμένους δρόμους
-Άνετα πεζοδρόμια για τους πεζούς και όχι μόνο για τραπεζοκαθίσματα.
-Ράμπες ΑΜΕΑ και φροντισμένες δενδροστοιχίες
-Πεζόδρομους με λειτουργικούς, αισθητικά αναβαθμισμένους χώρους,
εναρμονισμένους με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε οικισμού
-Σύγχρονες παιδικές χαρές με οικολογικά υλικά. Αναμόρφωση της
πλατείας του ΙΚΑ που παραμένει πάρκο – παιδότοπος
-Ανάδειξη του Μνημειακού άξονα της οδού Ίωνος Δραγούμη
-Κέντρα επιμορφωτικών – πολιτιστικών λειτουργιών για την υλοποίηση
προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης. Τα Κέντρα λειτουργούν με ευθύνη
των τοπικών συμβουλίων και των συλλόγων.

Με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μελετών:

-Αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης των ελεύθερων στρατοπέδων για τον τρόπο ενσωμάτωσης τους στη ζωή της ευρύτερης περιοχής,σε συνδυασμό με το «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ». Σταδιακή υλοποίηση της μελέτης με έργα στους ελεύθερους από δεσμεύσεις χώρους.

Επιδιώκουμε τον εξορθολογισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δ.Ε.Υ.Α.Σ
-Προχωρούμε άμεσα στη μείωση της τιμής του νερού, ενώ επανεξετάζουμε το κοινωνικό τιμολόγιο με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και ειδικότερα των: μακροχρόνια ανέργων, μονογενεϊκών οικογενειών,των ευρισκόμενων κάτω από το εισοδηματικό όριο της φτώχειας,των οικογενειών που έχουν την προστασία ΑμΕΑ, ψυχικά πασχόντων, κ.λ.π.
-Εφαρμόζουμε σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης του κόστους
-Αξιοποιούμε υπάρχουσες δημοτικές κτηριακές υποδομές για τη δημιουργία σύγχρονου εργοταξίου
-Δημιουργούμε σημεία εξυπηρέτησης ΔΕΥΑΣ για τους πολίτες στο κέντρο της πόλης και στις έδρες των δημοτικών κοινοτήτων.

  • ΥΓΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Σύνθημα και στόχος μας το ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ γιατί τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από το δικαίωμα του άλλου στην υγεία, στην κοινωνική φροντίδα, στην αξιοπρέπεια
Λειτουργική ανασυγκρότηση του συστήματος των δημοτικών υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης και παροχής υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας.
-Συγκρότηση της Μονάδας Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και πολιτικών ισότητας μέσω της οποίας συντονίζονται οι επιμέρους λειτουργίες κοινωνικής πολιτικής (Δημοτικό ιατρείο, Πολυδύναμο Κέντρο, Ειδικό γραφείο ΑμεΑ, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων).
-Στηρίζουμε τη λειτουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με την παράλληλη χρήση προγραμματικών συμβάσεων με φορείς του τόπου μας.

Σχεδιάζουμε :
-Δημοτικά ιατρεία σε συνεργασία με τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και με την προαγωγή της εθελοντικής συμμετοχής του δυναμικού των υγειονομικών
-Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Δράσης που θα περιλαμβάνει:
-Ενημέρωση, πρόληψη και καταπολέμηση κατάχρησης αλκοόλ και τοξικών ουσιών (συνεργασία με ΕΣΥ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ).
-Συμβολή στη δημιουργία τράπεζας ιστών και δωρητών οργάνων.
-Θέσπιση Δημοτικής Κοινωνικής Κάρτας για να καλύπτονται βασικές καταναλωτικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών με μεγάλη έκπτωση σε όλα τα είδη τοπικών συμβαλλόμενων συμβαλλόμενες τοπικές επιχειρήσεις.
-Δημιουργία Ξενώνα αστέγων και ανέργων.

  • ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

-Προχωρούμε στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των αύλειων -χώρων των σχολείων
-Αντιμετωπίζουμε την ανάγκη στέγασης των νηπιαγωγείων της πόλης με τη δημιουργία τριών νηπιακών κέντρων στους χώρους των τριών πρώην στρατοπέδων
-Αποδεσμεύουμε,σταδιακά,τους δεσμευμένους από το ΓΠΣ χώρους για τη δημιουργία νηπιαγωγείων
-Επενδύουμε στις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, επανεπενδύοντας τους πόρους στην υποστήριξη των λειτουργικών δαπανών τους
-Συντονίζουμε τη σύνδεση του ΤΕΙ Σερρών με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης. Υλοποίηση κοινών προγραμμάτων.
-Προάγουμε τη συμμετοχή των νέων στη διοίκηση με την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στα άτυπα συλλογικά όργανα
-Επιδιώκουμε και στηρίζουμε τη δημιουργία νέου Γηπέδου του Πανσερραϊκού με τη χρήση των νέων χρηματοδοτικών μέσων της επόμενης προγραμματικής περιόδου
Εκπονούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανταποδοτικής χρηματοδότησης με στόχους την: 

-Ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου
-Δημιουργία προπονητικού κέντρου
-Αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων και αθλητικών υποδομών στις κοινότητες και στην πόλη
-Δίκτυο ποδηλατόδρομων και ειδικών διαδρομών ποδηλασίας στις κοιλάδες Αγ.Αναργύρων, Αγ.Βαρβάρας, Αγ. Γεωργίου Σερρών και Λευκώνα κα.

Υλοποίηση προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού και Αθλητισμού ΑΜΕΑ.

-Δημιουργία ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ των Πολιτιστικών Φορέων του νέου Δήμου Σερρών. Υποστήριξη της έρευνας καταγραφής και ανάδειξης του Λαϊκού Πολιτισμού με την ενίσχυση των αντίστοιχων δράσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Σερρών και συντονίζονται μέσω του Δικτύου.
-Δημιουργία Μεγάλου Πολιτιστικού Πάρκου στο Στρατόπεδο Παπαλουκά, με Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Κων/νου Ξενάκη, Διαχρονικό και
Λαογραφικό Μουσείο,Χώρους Σύγχρονων Δράσεων κα.
-Διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη των Βυζαντινών και Οθωμανικών Μνημείων των Σερρών
-Στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ ώστε να δημιουργεί παράλληλα με την Κεντρική και παιδική του Σκηνή,δίνοντας ευκαιρίες στους νέους Δημιουργούς.
-Αξιοποιούνται η «Οικία Παπαβασιλείου», το εκθετήριο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, το κτήριο της ΚΕΔΗΣ με συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων του Δήμου, των Συλλόγων, των ομάδων πρωτοβουλίας και των ανθρώπων της τέχνης.
-Συνέχιση της λειτουργίας και αναβάθμιση του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης

                                                            ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟ ΦΩΤΙΑΔΗ
                                                                 ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
                                                  ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
——————————————————————————————-
1.Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στις Σέρρες, με το συνδυασμό του Στέφανου Φωτιάδη: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.