Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κάλπη

Στην Κουμουνδούρου κινούνται ακόμη στον αστερισμό της κάλπης. Πρώην τε και επόμενης. Κοινώς, αναζήτησαν και βρήκαν τρόπο απεγκλωβισμού από την αιφνίδια ζύμωση που ξεκίνησε από τη Χαριλάου Τρικούπη περί καταργήσεως του νόμου των 50 εδρών ενώ τελούν και υπό διαδικασία αξιολόγησης της “ροζ” ψήφου. 

Θέμα πρώτον

Η “ανθρωπογεωγραφία” των εκλεγέντων και μη του ευρωψηφοδελτίου, ζητά από την Κουμουνδούρου τη δική της αποκωδικοποίηση. Εμφατικότερο ίσως δε να είναι για το επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μήνυμα για όσους δεν εξελέγησαν, παρά για τους νέους “ροζ” ευρωβουλευτές που έλαβαν από τους ψηφοφόρους τους το εισιτηρίο για το ευρωκοινοβούλιο. 

Εν αρχή ην οι έξι εκλεγέντες ευρωβουλευτές: Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κώστας Χρυσόγονος, Δημήτρης Παπαδημούλης και Κωνσταντίνα Κούνεβα. 

Το πρόσωπο του κ. Γλέζου δεν προσφέρεται κατά την Κουμουνδούρου για περαιτέρω πολιτική ανάλυση. Ήτοι, το ρεκόρ ψήφων που απέσπασε, οφείλεται αποκλειστικώς στην επιδοκιμασία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο συμβολισμό της υποψηφιότητάς του. Όπερ σημαίνει ότι δεν θεωρούν ότι σηματοδοτεί ταυτόχρονα και επιδοκιμασία για τις θέσεις του περί “εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού”, που εξέφρασε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες. 

Από τους υπολοίπους πέντε, μόνον ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανήκει στο στενό κομματικό πυρήνα ενώ η Σοφία Σακοράφα, καίτοι προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, ασκεί συχνότατα κριτική εξ αριστερών στην ηγεσία του κόμματος. 

Οι κκ Γ. Κατρούγκαλος και Κ. Χρυσόγονος, αμφότεροι συνταγματολόγοι δεν εξέπληξαν την Κουμουνδούρου με την επίδοσή τους καθώς είναι αναγνωρίσιμοι από τις τακτικές παρεμβάσεις τους σε ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Ομοίως, δεν προσφέρεται για πολιτική αξιολόγηση η εκλογή της κ. Κούνεβα: Διαπνέεται από ειδικά χαρακτηριστικά που εδράζονται στην προσωπική της διαδρομή. 

Ενδιαφέροντα είναι πάντως τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις εκλογικές επιδόσεις των υπολοίπων. Από τα κομματικά στελέχη δεν εξελέγη ουδέν, ενώ πολύ χαμηλά στη λίστα των σταυρών βρέθηκαν οι υποψήφιοι της αριστερής πλατφόρμας, όπερ σημαίνει ότι η “γραμμή Λαφαζάνη” ηττήθηκε κατά κράτος.

Θέμα δεύτερον

Και ξαφνικά… χιόνισε bonus. Η Χαριλάου Τρικούπη άρχισε τη ζύμωση για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών που έσως σήμερα απολαμβάνει το πρώτο κόμμα και την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η Κουμουνδούρου καίτοι διαμήνυε ότι η ανακίνηση αυτού του ζητήματος αποτελεί a priori ομολογία ήττας για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ανάχωμα για την ανάδειξή του στην εξουσία, αντιμετώπισε τον κίνδυνο του εγκλωβισμού: Να φανεί ασυνεπής με τις  αρχές της. (Υπενθυμίζεται ότι ζητά παγίως την κατάργησή του “καλπονοθευτικού νόμου”). 

Αναζήτησε και βρήκε “έξοδο κινδύνου” στην αντιπρόταση: Να πρόκειται για απλή και άδολη αναλογική  (και όχι απλώς για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών),  να υπάρξει συμφωνία με την κυβέρνηση για συνταγματική κατοχύρωση του εν λόγω εκλογικού συστήματος (ώστε να δεσμεύει εφεξής όλες τις κυβερνήσεις) και να παραιτηθεί άμα τη θεσπίσει του νέου εκλογικού νόμου η Κυβέρνηση καθώς θα συνιστά παραδοχή ότι βρίσκεται “καταχρηστικά” ελέω παλαιού νόμου στην εξουσία. 

Τούτων δοθέντων, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η Κυβέρνηση θα απορρίψει τελικώς την ιδέα.

 

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.