Ο Φόβος του Άρη!

The larger of Mars' two moons, Phobos, orbiting in front of Mars.  Image via Mars Express / ESA / DLR / FU Berlin (G. Neukum).

Στην φωτογραφία βλέπεται τον Φόβο, τον μεγαλύτερο από τους δυο δορυφόρους του Άρη, να περιστρέφεται γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. Ο Φόβος διαθέτει μια από τις πιο περίεργες τροχιές του Ηλιακού Συστήματος, αφού εκτελεί μια πλήρη περιφορά μέσα σε 7 ώρες και 39 λεπτά.

Στο παρελθόν προσπάθησε να τον προσεγγίσει το ρωσικό διαστημικό αεροσκάφος Phobos-Grunt. Αποστολή του ήταν να φτάσει στον Άρη, μετά από ταξίδι ένδεκα μηνών και να περισυλλέξει δείγματα από το έδαφος του Φόβου, τα οποία θα μετέφερε πίσω στην Γη, φέτος το 2014. Αμέσως μετά την εκτόξευση του όμως, το σκάφος παρουσίασε προβλήματα στην εκκίνηση των κινητήρων που θα το προωθούσαν στο διαπλανητικό του ταξίδι και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Στις 17 Αυγούστου του 2013 το Curiosity (το rover που εξετάζει την επιφάνεια του Άρη) «έπιασε» τον Φόβο την ώρα που περνούσε μπροστά από τον Ήλιο. Φυσικά, δεν κάλυψε ολόκληρο τον Ήλιο, όπως συμβαίνει με τον δορυφόρο της Γης, αλλά προκάλεσε μια δακτυλιοειδή έκλειψη. Στις εικόνες βλέπετε την επιφάνεια του Ήλιου να εμφανίζεται σαν δαχτυλίδι γύρω από τον μικρό Φόβο..

 The larger of Mars' two moons, Phobos, is passing in front of the sun in this set of three images, taken three seconds apart.  Images from August 17, 2013  via NASA's Mars rover Curiosity.

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.