Ο κυνηγός κομητών Rosetta σε κρίσιμη μανούβρα

Ντάρμσταντ, Γερμανία
Η πρώτη αποστολή που θα επιχειρήσει προσεδάφιση σε έναν κομήτη πραγματοποίησε την Τετάρτη μια κρίσιμη μανούβρα προκειμένου να βρεθεί στη σωστή πορεία για το ραντεβού με τη χιονόμπαλα «67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο» τον Αύγουστο.

Αν όλα πάνε καλά, το Rosetta της ευρωπαϊκή υπηρεσίας ESA θα γίνει φέτος το πρώτο σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από έναν κομήτη.

H αποστολή εκτοξεύτηκε το 2004 και ακολούθησε μια περίπλοκη διαδρομή που το έφερε κοντά στους εσωτερικούς πλανήτες, καθώς και στους αστεροειδείς Στάινς το 2008 και Λουτεσία το 2009.

Το 2011 τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, καθώς βρισκόταν πλέον υπερβολικά μακριά από τον Ήλιο για να μπορεί να αντλήσει ενέργεια με τους ηλιακούς συλλέκτες του.

Το σκάφος ξύπνησε τον περασμένο Ιανουάριο και την Τετάρτη θα ενεργοποιήσει τους προωστήρες του για διόρθωση πορείας.

O ελιγμός κεκίνησε στις 18.23 ώρα Ελλάδας και επρόκειτο να διαρκέσει σχεδόν οκτώ ώρες. Πέρασε όμως μισή ώρα μέχρι να μάθουν οι μηχανικοί αν η διαδικασία ξεκίνησε με επιτυχία -αυτό το χρόνο χρειάζεται το σήμα για να διανύσει τα 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα που χωρίζουν το Rosetta από τη Γη.

Το σκάφος προγραμματίζεται να φτάσει τον Αύγουστο στον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο, διαμέτρου περίπου 300 μέτρων. Θα περάσει αρκετές εβδομάδες χαρτογραφώντας το σώμα και θα κορυφώσει την αποστολή το Νοέμβριο, οπότε θα απελευθερώσει τη μικρή συσκευή Philae, η οποία θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη.

Οι κομήτες, ή «διαστημικές χιονόμπαλες» όπως τις αποκαλούν πολλοί ερευνητές, αποτελούνται από σκόνη και πάγους και πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Η αποστολή Rosetta θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών από τις οποίες σχηματίστηκαν οι πλανήτες και ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό στη Γη.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.