Νέος πρόεδρος της HFA ο δρ. Γεράσιμος Φιλιππάτος!

Νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας (Heart Failure Association – H.F.A.) εξελέγη ο αναπλ. Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Παν. Καρδιολογική Κλινική «Αττικό Νοσοκομείο» δρ. Γεράσιμος Φιλιππάτος. Η θητεία είναι 2ετής. Η HFA είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (European Society of Cardiology – E.S.C.), στην οποία πρόεδρος είναι ο επίσης Έλληνας καθηγητής Πάνος Βάρδας.

Ο δρ. Φιλιππάτος ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «Heart Failure 2014», του μεγαλύτερου συνεδρίου στον κόσμο σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια, στο πλαίσιο του οποίου διεξήχθη και το «1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οξεία Καρδιακή Ανεπάρκεια».

Το σπουδαίο αυτό υπερ-συνέδριο διήρκεσε 4 ημέρες και ολοκληρώθηκε πριν μερικά 24ωρα με απόλυτη επιτυχία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή άνω των 4.000 επιστημόνων από 70 χώρες και την παρουσίαση περισσοτέρων από 1.500 επιστημονικών εργασιών (κλινικές δοκιμές και βασική έρευνα).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού έγιναν πολύ σημαντικές ανακοινώσεις:

– Παρουσιάστηκε η εν εξελίξει μελέτη για το ρόλο στην καρδιακή ανεπάρκεια της Ρηλαξίνης (Relaxin), μιας πρωτεΐνης με αγγειοδιασταλτική δράση που συναντάται στις εγκύους.
– Τα νεότερα από τα πειράματα με βλαστοκύτταρα στις καρδιακές παθήσεις.
– Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας στην παρακολούθηση και πρόγνωση νέων ασθενών με καρδιακή υπέρταση.
– Η “Λευκή Βίβλος” της Καρδιακής Ανεπάρκειας, την οποία συνυπογράφει ο δρ. Φιλιππάτος: Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την καρδιακή ανεπάρκεια εντός και εκτός της Ευρώπης. Εξετάζει την οικονομική επιβάρυνση που επιφέρει η καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως και επισημαίνει τις προκλήσεις αντιμετώπισης της νόσου, απευθύνοντας άμεση έκκληση ανάληψης δράσης στους φορείς που χαράσσουν πολιτική. Αποτελεί δε κύριο εργαλείο του Προγράμματος Παγκόσμιας Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, το οποίο συντονίζεται από το H.F.A.