Μία… Νεκρά Θάλασσα στην καρδιά του Τιτάνα

mia-nekra-thalassa-sthn-kardia-toy-titanaΜία σημαντική ανακάλυψη για τον ωκεανό του Τιτάνα – μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου – έκαναν επιστήμονες που ερευνούν τα στοχεία που αποστέλλει το διαστημικό σκάφος «Κασίνι» της NASA.

Όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις, οι ερευνητές έχουν ενδείξεις πως ο ωκεανός στο εσωτερικό του πλανήτη είναι τόσο αλμυρός όσο η Νεκρά Θάλασσα στην Μέση Ανατολή.

Η νέα εκτίμηση περί αλμυρής θάλασσας στο εσωτερικό του, οξύνει ακόμη περισσότερο την περιέργεια του φεγγαριού του Κρόνου. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ταυτόχρονα πως ο εξωτερικός παγωμένος φλοιός του δορυφόρου είναι ιδιαίτερα άκαμπτος και οι πάγοι του συνεχώς στερεοποιούνται.

Η σχετικά υψηλή πυκνότητα των υδάτων κάτω από αυτή την παγωμένη επιφάνεια αποδίδεται στην πολύ μεγάλη περιεκτικότητά τους σε άλατα, ανάλογη με αυτή της Νεκράς Θάλασσας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιουζέπε Μίτρι του γαλλικού Πανεπιστημίου της Ναντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Icarus, μελέτησαν τα δεδομένα για τη βαρύτητα και την τοπογραφία του Τιτάνα.

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone