Μια «Ελλάδα» θα εξετάσει το βόρειο Σέλας

Μια «Ελλάδα» θα εξετάσει το βόρειο Σέλας 

Εκτοξεύτηκε την περασμένη Κυριακή από την πυραυλική βάση Poker Flat στην Αλάσκα, η αποστολή GREECE της NASA, με σκοπό την μελέτη του τρόπου δημιουργίας του φαντασμαγορικού βόρειου Σέλαος. Έφερε πάνω του όργανα καταγραφής δεδομένων για το Βόρειο Σέλας.

Το Βόρειο Σέλας είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στους πόλους τόσο του Βόρειου ημισφαιρίου όσο και του Νότιου, αποκαλούμενο ανάλογα “Βόρειο Σέλας” και “Νότιο Σέλας”.

Αιτία αυτού καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο. Αυτά τα ρεύματα που καλούνται σήμερα ηλιακός άνεμος ή μαγνητική καταιγίδα είναι ανάλογα ισχυρά με τη δραστηριότητα του Ήλιου. Τα δε φορτισμένα αυτά σωμάτια (που αποτελούνται κυρίως από πυρήνες Υδρογόνου και ηλεκτρόνια) εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης έτσι ώστε να εγκλωβίζονται γύρω από τους μαγνητικούς πόλους. Οι ειδικοί με την αποστολή αυτή θέλουν να αποκρυπτογραφήσουν αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό.

Το ακρωνύμιο GREECE σημαίνει Ground-to-Rocket Electrodynamics-Electrons Correlative Experiment, ενώ η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρίλια Σαμαρά κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο South West Research Institute (SwRI) στο Τέξας.

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.