Κοινωνικό μέρισμα 500 εκατ. ευρώ: βάση τα 500 ευρώ, Plan Β για 400 ευρώ

Επιχειρώντας να μην μειωθούν κάτω από 500 ευρώ για… αρχή, αλλά έχοντας ως Plan B εκκίνηση από τα 400 ευρώ, “χτίζονται” τα εφάπαξ κοινωνικά επιδόματα που θα διανεμηθούν στους 940.000 φτωχότερους συμπολίτες, μέσω των περίπου 500 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος. Πληροφορίες κάνουν λόγο επίσης για μία επιχείρηση «κτισίματος» ενός τύπου τεκμαρτού εισοδήματος που θα εξαιρεί όσους έχουν μεγάλη περιουσία ή καταθέσεις.

Το εισοδηματικό οικογενειακό κριτήριο (πιθανόν οικογένεια με 2 παιδιά) έχει ως βασικό σενάριο τα 10.000 αλλά υπάρχει και σχέδιο εναλλακτικό για 7.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες. 

Χθες έγιναν 2 συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ για το θέμα και πλέον περιμένουν εναλλακτικά σενάρια βασισμένα στις «λίστες» της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με βάση στοιχεία φορολογικών δηλώσεων και ΦΑΠ 2013 για να φανεί η πραγματική κατάσταση αφού προς το παρόν ακόμη και ο αριθμός των 940.000 δικαιούχων είναι «εικονικός» με την έννοια ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια για να φτάσουν τα λεφτά…

Τις επόμενες 3- 4 ημέρες θα υπάρχει καλύτερη εικόνα, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Θέτουν ως στόχο να καταβληθεί το επίδομα μαζί με αυτό των ένστολων στις 9 Μαΐου.

Αναφορικά με την καταβολή, στόχος είναι επίσης να μην χρειάζεται αίτηση –όπως στο οικογενειακό επίδομα– αλλά να είναι εφικτή η αυτόματη πίστωση στο λογαριασμό του δικαιούχου που έχει η εφορία. 

Αναλυτικά, χθες σε δύο συνεδριάσεις κατεγράφη η κατάσταση και αποφασίστηκε μέσα στο προσεχές 4ήμερο να διαμορφωθούν εναλλακτικά σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες:

 

  • Το επίδομα καταβάλλεται ανά νοικοκυριό και έτσι μέχρι στιγμής έχει αναχθεί σε βασικό σενάριο τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ωστόσο, αν τα στοιχεία δείξουν μεγάλο αριθμό δικαιούχων, τότε δεν αποκλείεται να «πέσει» προς τα 9.000 ή και στα 7.000 ευρώ προκειμένου να έχει, όπως ειπώθηκε, ένα «αξιοπρεπές» ύψος. Σε δεύτερο χρόνο θα καταγραφεί το όριο πχ για άγαμο.
  • Το ύψος του επιδόματος στο βασικό σενάριο είναι στα 500 ευρώ (σημ όπως είναι των ενστόλων) με κλιμάκωση (για έγγαμο και κάθε τέκνο) το πολύ και αν τα κονδύλια επαρκούν έως τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό τα λεφτά να μην φτάνουν. Ετσι προτείνεται να ξεκινά από τα 400 ευρώ και να κλιμακώνεται (πχ σε 600 ή 800 ευρώ) για να φτάσει για περισσότερο κόσμο.
  • Ο προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ προς το παρόν είναι αδιαπραγμάτευτος.

 

Τύπου τεκμαρτό εισόδημα

 

Οι δικαιούχοι δεν θα κριθούν μόνο από το εισόδημά τους αλλά και από τα περιουσιακά τους στοιχεία:

  • Από την περιουσία τους όπως αυτή αποτυπώνεται στον ΦΑΠ και στην φορολογική τους δήλωση με διασταύρωση στοιχείων. Προτείνεται από τον υπολογισμό να εξαιρείται η 1η κατοικία.
  • Από τις καταθέσεις τους..

Έτσι, θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένα τύπου τεκμαρτό εισόδημα για να αποφευχθούν κατά το δυνατό οι διαρροές επιδομάτων προς… φοροφυγάδες. 

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τα επιδόματα 

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες σε δύο διαδοχικές συσκέψεις παρουσία του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα, του πρόεδρου του ΣΟΕ Πάνου Τσακλόγλου, του σύμβουλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου,τ υο υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα και Γ. Κουτρουμάνη.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι μπορεί οι δικαιούχοι να είναι λιγότερο από 940 χιλ. Άλλη πηγή ανέφερε ότι τα λεφτά για την καταβολή των επιδομάτων έχουν διασφαλιστεί και πριν την έλευση των δόσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προέλθουν από την ρευστότητα που δίνουν τα διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων του ελληνικού δημοσίου.

Οι 940.000 πολίτες θα είναι: χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και άλλες ευπαθείς ομάδες και ΑΜΕΑ. Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση ένταξης και ελευθέρων επαγγελματιών , των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ), ΑμεΑ(με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση) αλλά και νέων ανέργων.

Φλατ επίδομα για ένστολους

Αναφορικά με τους 64.065 ένστολους, το επίδομα φέρεται να «κλειδώνει» σε 500 ευρώ για όλους. Για τους ένστολους αναζητούνται και λύσεις για να μην χάσει κάποιος για πολύ μικρή διαφορά το επίδομα (πχ αν λαμβάνει λίγο πάνω από το όριο των 1.500 ευρώ). 

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ από τους 64.065 ένστολους

-26.525 είναι αστυνομικοί,

-2.315 λιμενικοί,

-1.480 προέρχονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και

-33.745 από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ως όριο καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα. Το επίδομα θα δοθεί, εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάσει το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014.

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δήμητρας Καδδά

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.