Κλικ στο Ιντερνετ και από τους ηλικιωμένους

Εξοικειωμένοι με τη χρήση τεχνολογιών και Πληροφορικής εμφανίζονται πλέον οι Ελληνες, καθώς χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται τα ποσοστά των πολιτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «σερφάρουν» στο Ιντερνετ.

Κλικ στο Ιντερνετ και από τους ηλικιωμένους

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η τελευταία έρευνα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και διεξήχθη το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα με αυτήν, το ποσοστό των πολιτών που χρησιμοποιεί τακτικά το Διαδίκτυο αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς το 81% του πληθυσμού μπαίνει στο Ιντερνετ καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά. Σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες η χρήση υπολογιστή είναι διαδεδομένη σε πάνω από το μισό του πληθυσμού με εξαίρεση την Ηπειρο, όπου φτάνει το 48,4%.

Τηλέφωνα – tablets
Και όσο κι αν ο προσωπικός υπολογιστής παραμένει η πιο δημοφιλής συσκευή πρόσβασης στο Ιντερνετ, τα τελευταία χρόνια χάρη στην τεχνολογία 3G αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό όσων «περιδιαβαίνουν» στα διαδικτυακά μονοπάτια μέσα από έξυπνα κινητά τηλέφωνα αλλά και tablets.

Κλικ στο Ιντερνετ και από τους ηλικιωμένους

Παράλληλα, οι Ελληνες φαίνεται ότι σιγά σιγά ξεπερνούν και την ανασφάλειά τους σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που αγοράζει αγαθά ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση μέσω Διαδικτύου.

Δημοφιλέστερες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν τα είδη ένδυσης και υπόδησης και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Οι Ελληνες, ακολουθώντας την τάση και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές από εγχώριους πωλητές, ενώ το μεγαλύτερο κίνητρο για… ψώνια με το ποντίκι του υπολογιστή είναι οι δυνητικά χαμηλότερες τιμές. Συνήθως οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου πραγματοποιούν 1-5 αγορές ανά τρίμηνο και δαπανούν έως και 500 ευρώ συνολικά.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες μπαίνουν στο Ιντερνετ κυρίως για την αναζήτηση πληροφοριών (76,7%) και για να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (74,6%).

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός ότι περισσότερο από το 11% των ηλικιωμένων «σερφάρει» συστηματικά στο Ιντερνετ κυρίως για να διαβάσει ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών, αν και το 85% δηλώνει ότι δεν έχει μπει ποτέ στο Ιντερνετ. Τακτικοί χρήστες του Διαδικτύου είναι και οι άνεργοι σε ποσοστό 65,2% αλλά και οι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου ερωτηθέντες (52%). Στον τομέα της εκπαίδευσης ιδιαίτερα θετικό είναι ότι η πλειονότητα των σχολείων διαθέτει πλέον δική της ιστοσελίδα, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των μαθητών που φέρνουν στο σχολείο smartphones και δικούς τους υπολογιστές.

Χαμηλά είναι ακόμα τα ποσοστά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς ένας στους τέσσερις έχει αναζητήσει πληροφορίες από sites υπηρεσιών, ενώ σχεδόν όλοι συμφωνούν πως η ύπαρξη ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών βελτιώνει τις συναλλαγές τους με το ?ημόσιο. Την ίδια στιγμή, αν και το 40% των χρηστών του Διαδικτύου αντιμετώπισε προβλήματα ασφαλείας το 2013, μόνο ένας στους δύο έλαβε μέτρα ασφαλείας το τελευταίο τρίμηνο.

Πηγή: ethnos.gr

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone