Κινέζικα θα μαθαίνουν οι έλληνες αξιωματικοί! (φωτό)

Την ενδυνάμωση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας και στον στρατιωτικό τομέα με την Κίνα, πέρα από τον εμπορικό, αποφασίστηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου στο Πεκίνο και στη Σαγκάη.

Οι Έλληνες αξιωματικοί θα μαθαίνουν κινέζικα από καθηγητές που θα έρθουν στη χώρα μας από το Πεκίνο ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται και κοινές ασκήσεις! Η στρατιωτική αυτή συνεργασία που θα αναπτυχθεί στενά, έχει στρατηγικό χαρακτήρα και διπλωματικό ειδικό βάρος.

Συγκεκριμένα ο  Έλληνας αρχηγός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Στρατηγό Fan Changlong και με τον ομόλογό του Στρατηγό Fang Fenghui, ενώ επισκέφτηκε την έδρα της 6ης τεθωρακισμένης Μεραρχίας και την Διοίκηση Αντιαεροπορικής Άμυνας του Πεκίνου καθώς και τη Ναυτική Διοίκηση της Σανγκάης.

Στις συνομιλίες που διεξήχθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στη έναρξη λειτουργίας στη χώρα μας, στη στρατιωτική σχολή ξένων γλωσσών,  τμήματος εκμάθησης της κινέζικης γλώσσας για στρατιωτικούς. Για το σκοπό αυτό η Κινεζική πλευρά θα στείλει  Κινέζους καθηγητές, με σκοπό τη λειτουργία του Σχολείου από τον προσεχή Οκτώβριο. Στο Στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Κίνας λειτουργεί ήδη αντίστοιχο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Από την πλευρά μας έγινε αποδεκτή η πρόταση αποστολής Κινέζων παρατηρητών στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), με σκοπό τη συνεργασία  στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.

Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Κινέζικης πλευράς για διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων εντός του 2014, ενώ έγινε θετικά δεκτή η προσφορά παροχής ναυτικών διευκολύνσεων σε κινέζικα πλοία που ενεργούν στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα στρατιωτικής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης αντιμετωπίστηκε θετικά η πρόσκληση του Έλληνα αρχηγού για τη συμμετοχή Κινέζων αξιωματικών στα 3 διεθνή σχολεία που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα το έτος 2015 και τα οποία είναι το διεθνές τμήμα σπουδών στη ΣΕΘΑ, επιχειρησιακής σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ και το σχολείο πληροφοριών.

Συμφωνήθηκε επίσης  η διατήρηση  ανταλλαγής των επισκέψεων υψηλού επιπέδου καθώς και η εμβάθυνση-ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας και σε άλλους τομείς στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Τέλος στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.